Ministerstvo průmyslu poradí, jak podnikat na vnitřním trhu EU

Praha 14. ledna 2019 (PROTEXT)

Ministerstvo průmyslu a obchodu zve na cyklus regionálních seminářů Vnitřní trh EU z pohledu malých a středních podniků, který se koná 15. ledna v Praze. "Česká republika je od svého vstupu do Evropské unie součástí jejího vnitřního trhu s více než 500 miliony spotřebiteli a 20 miliony podniky. To znamená pro české firmy a občany řadu výhod a příležitostí," řekl náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Zdůraznil, že čtyři svobody vnitřního trhu - volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu - otevřely hranice a odstranily řadu bariér a administrativních překážek, zjednodušily podnikání mezi členskými státy, přesto čeští podnikatelé narážejí na překážky - zejména v poskytování služeb. Za nejvíce problematické označil vysílání pracovníků a poskytování informací o administrativních předpisech v okolních zemích.

Seminář je určen pro ty, kdo chtějí poradit s podnikáním na evropském trhu. Odborníci z ministerstva vysvětlí zástupcům firem a soukromníkům, co pro ně mohou úřady udělat. "Cílem našich seminářů je nejen informovat o výhodách podnikání na vnitřním trhu EU, ale i o překážkách a cestách, jak je překonávat. Předpokládáme také, že získáme informace od firem, v čem by si ony představovaly zlepšit fungování na trhu EU," uvedl Vladimír Bärtl.

"Zmíníme také rizika a příležitosti přeshraničního podnikání v německy mluvících zemích se zaměřením na sektory stavebnictví, na řemeslníky a pohostinství," dodal.

O svých zkušenostech z působení na vnitřním trhu EU budou mluvit zástupci některých úspěšných firem a zástupci Hospodářské komory ČR budou radit, jak financovat malé a střední podniky.

Na semináři bude představena společná studie Dánska, Finska, Irska a České republiky o službách na vnitřním trhu. Představí ji irský velvyslanec v České republice Charles Sheehan.

Ministerstvo plánuje v průběhu roku další semináře v českých regionech.

První seminář se koná v úterý 15. ledna od 09:00 v sídle ministerstva průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1, zasedací místnost č. 239.

Videopřenos ze semináře můžete sledovat zde.

Klíčová slova ČR-EU-trh-hospodářství-MPO

Politika, veřejná správa a soudy
Obchod, marketing
Finance, ekonomika