Unikátní objekt Čas z dílny Moser

Praha 7. prosince 2018 (PROTEXT)

Při příležitosti 100. výročí založení republiky se tradiční česká manufaktura Moser ve své suverenitě a svébytnosti rozhodla připojit k jeho oslavám způsobem sobě vlastním - křišťálovým unikátem. V její dílně vznikla minimalistická socha - objekt ve tvaru přesýpacích hodin, který dostal název "Čas", jeho hodnota je 10 milionů Kč.

Minimalistický objekt ve tvaru přesýpacích hodin je velký 160 centimetrů a kombinuje tradiční podoby moserovského skla. Objekt měří základní časomíry pozemské dynamiky: vteřinu, minutu, hodinu a ve stejném čase nabízí odehrát každé z měřených jednotek svou roli. Jedná se o ojedinělý kus na světě, pouze v jediné barevné kombinaci.

Umělecký ředitel značky Moser Petr Larva se při tvorbě inspiroval hodnotou času jako nejvyšší esencí luxusu: "Objekt Čas se zhmotnil v díle, na kterém pracovali mistři té nejvyšší řemeslné úrovně. Každý postupně povyšoval dílo o svůj kus zodpovědnosti a řemeslné dokonalosti. Byla to pro mě úžasná zkušenost, kdy jsem poprvé měl možnost zažít synergii tak vysokého řemesla a umu." Unikátní křišťálové dílo sklárny Moser, objekt Čas, zazářilo na výstavě luxusních hodinek s názvem Umění času, kterou pořádala společnost Carollinum. Během výstavy v prostorách pražského Rudolfína bylo předáno i ocenění Zlatá vteřina ve tvaru přesýpacích hodin, které bylo určené významným osobnostem Česko - slovenské společnosti.

Vývoj a realizace unikátního objektu Čas, na kterém pracovali mistři té nejvyšší řemeslné úrovně trvala 7 měsíců.

Kontakt:

Eva Gajdošová