Významný den České republiky schválen

Brno 5. prosince 2018 (PROTEXT)

Poslanci Parlamentu České republiky na svém dnešním zasedání schválili předloženou novelu zákona o státních svátcích, která zařazuje 8. říjen jako Památný den sokolstva mezi významné dny České republiky.

Návrh zákona předkládal ve Sněmovně poslanec Václav Klaus mladší se skupinou dalších poslanců za ODS. Nyní tak musí novelu ještě schválit Senát a podepsat Prezident republiky. Pokud se tak stane, Česká republika si bude každoročně připomínat 8. říjen jako Památný den sokolstva.

Tento den odkazuje k tragické události roku 1941, kdy byla na přímý rozkaz Reinharda Heydricha rozpoutána "Akce Sokol", během níž zatklo gestapo všechny domácí představitele Sokola a o několik dní později došlo také k likvidaci celé organizace. Zatčení sokolové poté byli uvězněni nebo deportováni do koncentračních táborů. Mezi nimi byl například i starosta Československé obce sokolské a někdejší ministr Stanislav Bukovský nebo Karel Stránský, starosta Malostranského Sokola a tatínek scénáristy a spisovatele Jiřího Stránského. Po válce se na svá místa již nevrátilo 93 procent sokolských funkcionářů. Tato akce byla cílenou likvidací nejmasovějšího československého spolku, která fatálním způsobem zasáhla také do domácího odboje.

Podnět k zařazení Památného dne sokolstva vzešel v letošním roce od jihomoravských sokolů. "Jsem nesmírně šťastný, že poslanci dnes návrh zákona schválili a že se tak děje právě v letošním jubilejním roce. Sokol sehrál v dějinách naší země podstatnou roli a jistě si to zaslouží," říká Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I.

Kontakt:

Michal Doležel

e-mail: mdolezel@seznam.cz

Klíčová slova ČR-kondice-zákon-sněmovna-historie-Sokol-T.J. Sokol Brno I

Jihomoravský (bn)

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl