Jedna z nejvýznamnějších interpretek písňové literatury své generace vystoupí v Šumperku

Šumperk 3. prosince 2018 (PROTEXT)

Podzimní část cyklu Klasika Viva pokračuje 10.12.2018 v kostele Zvěstování Panny Marie. Návštěvníci se mohou tentokrát těšit na koncert přední české mezzosopranistky Evy Garajové, absolventky Konzervatoře v Bratislavě (Ružena Illenbergerová) a Vysoké školy múzických umění v Bratislavě (Hana Štolfová-Bandová). Dále studovala v Osimu, (Accademia d’arte lirica - Mario Melani), v Buffalu (Gary Burgess) a na mistrovských kurzech u Enzy Ferrari, Julie Hamari a Christy Ludwig.

Během svých zahraničních stáží se představila v titulní roli Lukrecie v opeře Benjamina Brittena The Rape of Lucretia a v Pucciniho opeře Suor Angelica v Greater Buffalo Opera Company. Již jako studentka VŠMU se stala členkou Komorní opery v Bratislavě a v roce 1995 debutovala jako Olga v opeře Evžen Oněgin v Banské Bystrici. V témže roce začala spolupracovat se Státní operou Praha, kde během svého působení nastudovala více než dvacet rolí světového operního repertoáru (mimo jiné Mozart - Cosi fan tutte, Rossini - II Turco in Italia, Bizet - Carmen, Boito - Nerone, Ponchielli - La Gioconda, Janáček - Káťa Kabanová). V roce 2000 získala prestižní Cenu Masarykovy akademie umění a Cenu Gustava Mahlera Evropské unie za umění.

Spolupracuje i s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Vladimírem Válkem (Křička - Severní noci a Stravinský - Oedipus Rex, Mahler - Symfonie č. 2), dirigentem Petrem Altrichtrem (Filharmonie Brno, Slovenská filharmonia), Pražskou komorní filharmonií s dirigentem Jiřím Bělohlávkem (Beethoven - Missa solemnis). Účinkování ve skladbě Zápisník zmizelého na festivalu Autunno musicale a Como (2002) znamenalo počátek spolupráce s klavíristou Marianem Lapšanským.

Dnes je Eva Garajová zařazena mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku. Její nahrávky pro vydavatelství Arco Diva vzbuzují svou autentičností pozornost i na mezinárodní hudební scéně. V roce 2014 iniciovala založení festivalu v Karlově Studánce, kterého je uměleckým garantem a je zakladatelkou komorního cyklu Pražské múzy a Nadačního fondu Evy Garajové pro komorní hudbu.

Za doprovodu významné osobnosti české harfové školy Kateřiny Englichové, která spolupracovala s významnými umělci a soubory, ať již u nás (Josef Suk, Pavel Šporcl, Jitka Hosprová, Ivan Ženatý, Martin Kasík, Vilém Veverka, Pražákovo kvarteto, Kvarteto Martinů, Haas Quartet ad.), tak v zahraničí (Mstislav Rostropovič, Carol Wincenc, Eugenie Zukerman, Robert Davidovici, Michael Kofler, Robert Stallman ad.), zazní skladby věhlasných autorů, jakými jsou například G. F. Handel, A. Scarlatti, G. Giordani, A. Dvořák a další.

Všichni zájemci o návštěvu koncertu mají možnost zakoupit vstupenky na pokladně DK Šumperk či online na internetových stránkách Klasika Viva.

Roman Janků Management s.r.o.

e-mail: info@agenturajd.cz

Klíčová slova ČR-hudba-Klasika Viva-Roman Janků Management