Brasil Telecom podává žalobu na zástupce firmy Telecom Italia ve vedení společnosti * Žaloba se týká konfliktu zájmů.

BRASÍLIA 7. června (PROTEXT/Businesswire)

Odůvodnění žaloby je stejné jako v případě předchozí žaloby, kterou Brasil Telecom podala proti Telecom Italia.

Hlavní telekomunikační operátor v Brazílii, společnost Brasil Telecom Participacoes S.A. (index NYSE: BRP), podala žalobu na dva zástupce firmy Telecom Italia (index NYSE: TI), kteří působí ve vedení společnosti.

Žaloba obviňuje zástupce Telecom Italia ve vedení společnosti Brasil Telecom Participacoes S.A. z toho, že opakovaně porušili své povinnosti tím, že kladli zájmy Telecom Italia před zájmy Brasil Telecom Participacoes S.A.

V tiskovém prohlášení firma uvedla: "Podali jsme toto trestní oznámení, abychom rozhodně protestovali proti nezákonnému a neetickému chování zástupců Telecom Italia ve vedení naší společnosti. V dubnu jsme podali podobnou žalobu na Telecom Italia za porušování povinností a zneužívání postavení firmy v Brazílii, kde si Telecom Italia přivlastňuje některé obchodní příležitosti, jež mají patřit společnosti Brasil Telecom Participacoes S.A."

Tato nová žaloba, podaná u 22. civilního soudu v Rio de Janeiru, obsahuje stejné argumenty jako žaloba proti Telecom Italia, která byla podaná 18.4.2001. Mezi hlavní body žaloby patří:

- Telecom Italia zapříčinila, že Brasil Telecom zaplatila přemrštěnou cenu za koupi CRT (brazilská telekomunikační firma) od Telefonica of Spain S.A. (index NYSE: TEF). Brasil Telecom tvrdí, že se Telecom Italia tajně, bez předchozí konzultace a povolení od společnosti Brasil Telecom, dohodla se společností Telefonica o prodeji CRT firmě Brasil Telecom za přemrštěnou cenu. Nakonec Brasil Telecom koupila společnost CRT za 800 miliónů dolarů, což, dle Brasil Telecom, výrazně převyšuje její skutečnou hodnotu. Vysoce respektovaný bývalý brazilský soudce vypracoval 230 stránkovou zprávu, ve které se uvádí, že není jediný rozumný důvod, proč měla firma Brasil Telecom zaplatit za firmu CRT tak vysokou částku.

- Telecom Italia, díky tajným informacím ze schůzí správní rady Brasil Telecom, získala licenci na vybudování bezdrátové telefonní sítě ve střední Brazílii. Brasil Telecom, která se také ucházela o tuto licenci, tak byla podvedena. Navíc, Brasil Telecom neměla ani tušení o tom, že se společnost Telecom Italia uchází o tuto licenci. Díky získání licence se Telecom Italia stane přímým konkurentem Brasil Telecom v této oblasti.

Podání žaloby na zástupce společnosti Telecom Italia ve vedení firmy Brasil Telecom, které bylo schváleno valnou hromadou akcionářů v dubnu, automaticky dle brazilského zákona způsobilo to, že tito zástupci byli zproštěni svých funkcí ve společnosti Brasil Telecom.

Brasil Telecom poskytuje telekomunikační služby v pevné síti v devíti státech Brazílie. Telecom Italia je majoritně vlastněna společností Olivetti SpA. Kontakt: Robinson, Lerer & Montgomery, New York Stuart Fischer, 212/484-7758 e-mail: sfischer@rlmnet.com

Klíčová slova PROTEXT-Brasil Telecom-Telecom Italia-žaloba

Latinská Amerika a Karibská oblast, Antarktida (la)

IT, telekomunikace