Prohlášení RBP k článku na seznamzpravy.cz Právník kritizuje plán ministerstva...

Praha 27. listopadu 2018 (PROTEXT)

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna považuje za nezbytné reagovat na zprávu, která byla 26. 11. 2018 zveřejněna na portálu Seznam Zprávy pod titulkem: "Právník kritizuje plán ministerstva: Miliardy ze zdravotních pojišťoven by mohli kontrolovat miliardáři," říká.

V článku jeho autor Radek Nohl cituje právníka Ondřeje Dostála, jenž komentoval novelu zákona o zdravotních pojišťovnách, kde by mělo být uvedeno, že dvě třetiny správních a dozorčích rad budou navrhovat zakladatelé pojišťoven. V praxi by proto podle Ondřeje Dostála, spoluautora ústavní stížnosti, mohlo dojít i k tomu, že budou dvě zdravotní pojišťovny kontrolovat podnikatelé Zdeněk Bakala nebo Tomáš Chrenek, protože podle Dostála jejich firmy v minulosti pojišťovny zakládaly. "Pokud by ministerstvo zdravotnictví svůj záměr realizovalo, tak by patrně 'k Vánocům' dostali kontrolu nad Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Revírní bratrskou pojišťovnou pánové jako Chrenek a Bakala," prohlásil Dostál.

"Publikované prohlášení považujeme za velmi nešťastné, zavádějící a ve vztahu k RBP nepravdivé. Na jeho základě naši pojištěnci mohou nabýt dojmu, že finanční toky veřejného zdravotního pojištění a RBP může začít přímo či nepřímo ovládat i pan Bakala. Za vedení RBP mohu prohlásit, že hlavním zakladatelem pojišťovny je společnost OKD a že žádná zakladatelská práva OKD na nikoho nepřechází. Jediným vlastníkem OKD je tak státní společnost Prisko, a tudíž RBP s osobou pana Bakaly nemá nic společného. Veškeré obavy tohoto druhu proto nejsou na místě," uvedl v reakci výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Kontakt:

Ivo Čelechovský