Leipzig Tourismus und Marketing: Nejvýznamnější události v životě Lipska 2019

Lipsko (Německo) 19. listopadu 2018 (PROTEXT/PRNewswire)

30. výročí mírumilovné revoluce

V roce 2019 oslaví Lipsko 30. výročí mírumilovné revoluce. Rozhodující demonstrace s v pondělí 9. října 1989 zúčastnilo více než 70 tisíc lidí. Tento nenásilný proces nastolil cestu k pádu Berlínské zdi a sjednocení Německa. Na oslavu těchto událostí se v Lipsku pořádá Festival světel 2019. www.lichtfest.leipziger-freiheit.de/

200. výročí narození Clary Schumann

Clara Schumann, nejslavnější hudební skladatelka a klavíristka Lipska, strávila ve městě prvních 25 let svého života. Když jí bylo 9 let, uspořádala v Lipsku první koncert v sále Gewandhaus. V roce 1840 se v Lipsku provdala za Roberta Schumanna. V roce 2019 si připomínáme 200. výročí jejího narození. Město Lipsko bude toto výročí Clary Schumann slavit celý rok v rámci projektu s názvem CLARA19. Celý projekt bude slavnostně zahájen 26. ledna 2019. Největší událostí roku bude festival Schumannův týden (Schumann Festival Week), který se bude konat od 12. do 29. září 2019. www.leipzig.travel/de/kultur/musik/leipziger-komponisten/clara-schumann/

Festival Bachfest Lipsko

Oblíbený festival Bachfest Lipsko se ve městě každoročně koná na uctění památky Johanna Sebastiana Bacha. V roce 2019 zazní části Bachova díla, které tento autor zkomponoval pro královské dvory, přesně v duchu motta letošního festivalu „Bach, dvorní skladatel“. Bach pracoval u různých královských dvorů a díky své práci složil celou řadu různých hudebních děl. Festival Bachfest Lipsko 2019 se koná od 14. do 23. června 2019. www.bachfestleipzig.de/en/bachfest

Architektonická škola Bauhau slaví 100. let své existence

V roce 2019 Lipsko oslaví 100. let od založení architektonické školy Bauhaus. V Lipsku najdete řadu architektonických skvostů z 20. a 30. let minulého století. Navíc se zde uskuteční řada výstav, počínaje výstavou „Bauhaus Sachsen“ v Muzeu užitého umění GRASSI (od 18. dubna do 29. září) a výstavy „Umění tisku 1919“ v Muzeu tiskařských umění (od 30. června do 27. října). www.bauhaus100.de

Kontakt:

Leipzig Tourismus und Marketing GmbH