Nové poznatky o zdravotním přínosu jogurtu

BARCELONA 22. dubna (PROTEXT/ots)

Probíhající výzkum potenciálního protirakovinného působení a lepší schopnost snášet laktózu při zařazení fermentovaných potravin - včetně jogurtu - do výživy byly dne tématem diskuse na dvoudenním Mezinárodním vědeckém sympóziu "Jogurt: osmdesát let aktivního zdravotního výzkumu" sponzorovaném výzkumným ústavem Daniel Carasso International Research Institute. Sympózium je oslavou 80. výročí zavedení jogurtu společností Danone.

Při rychlém vývoji funkčních potravin je jogurt považován za jednu z prvních přírodních funkčních potravin nabízejících spotřebiteli výbornou chuť, výživnou hodnotu s bohatým obsahem vápníku, vysoce kvalitních proteinů a draslíku. "Výzkum naznačuje, že některé nenutriční jogurtové složky jako například sfingolipidy, konjugované linolenové kyseliny a kyselina máselná mohou hrát roli protirakovinových agentů," uvedl Dr. M. E. Sanders z coloradského Dairy and Food Culture Technologies. "Navíc je výsledkem fermentačních aktivit i přeměna mléčných proteinů na určité peptidy, z nichž se některé zdají být biologicky aktivními včetně schopnosti snižovat krevní tlak a omezovat riziko výskytu rakoviny," dodává Dr. Sanders.

Fermentované jogurty obsahují živé a aktivní kultury známé jako probiotika. "Epidemiologické studie zaznamenaly, že vysoká spotřeba mléčných produktů obsahujících probiotika může redukovat riziko rakoviny tlustého střeva a prsu v lidském těle," uvedl Dr. Ian Rowland ze severoirského střediska zdraví a výživy při School of Biomedical Sciences, Univerzitě v Ulsteru. "Přestože budou muset být klinické testy ještě provedeny, tato oblast se jeví extrémně slibně," dodal.

Probiotika též prokázala zvýšenou schopnost snášet laktózu ve fermentovaném mléce, což je významnou zprávou pro lidi, jejichž organismus laktózu nesnáší. "Pokud laktózu nesnášející požijí čerstvý jogurt se živými kulturami, produkce plynů je výrazně nižší než při konzumaci tepelně zpracovaných jogurtů, v nichž živé kultury obsaženy nejsou," vyplývá z posledních studií Dr. Denise Savaiana z Katedry potravin a výživy při Purdue University v Indianě.

"Toto sympozium je nesmírně vzrušující, protože posiluje vědeckou základnu pro zlepšení absorpce a redukci patogenů, pro lepší růst a identifikuje nové potenciální kladné vlastnosti jogurtu, chutné potraviny, kterou konzumenti vychutnávají již více než 80 let," shrnul ředitel výzkumu v Danone Dairy Division Akram Fazel.

Sympózium "Jogurt: osmdesát let aktivního zdravotního výzkumu" se uskutečnilo ve Španělsku, na Univerzitě v Barceloně díky Daniel Carasso International Research Institute při Danone. Sympozium se konalo na počest Daniela Carassa, zakladatele skupiny Danone, jehož otec Isaac poprvé zavedl jogurt v roce 1919 do španělských lékáren jako prostředek pro léčbu dětského průjmu.

Původní text: Danone

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakty: Stacey Antine, (USA) 212- 880-5347, Stacey.antine@ny.ogilvypr.com nebo

Julie Eisenstein, (USA) 212-880-5229, julie.eisenstein@ny.ogilvypr.com z Ogilvy PR Worldwide