TRADE NEWS: Rusko budí emoce * Ale stále je jedním z našich nejdůležitějších exportních cílů

Praha 8. listopadu 2018 (PROTEXT)

"Rusko jde po letech propadu ekonomicky opět nahoru a naše firmy tam chytají druhý dech. Na jaro tam proto v rámci AMSP ČR připravujeme velkou podnikatelskou misi malých a středních firem," říká v úvodníku listopadového TRADE NEWS předseda AMSP ČR Karel Havlíček. Podle něj by se naše firmy neměly nechat vmanipulovat do role exekutorů mezinárodních vztahů. Tendenci radit z české kotliny "zbytku světa", jak se má chovat, by měla vystřídat spolupráce na bázi vzájemného respektu a tržních ekonomických pravidel.

Přinášíme exkluzivní rozhovor s Francouzem Michelem Macagnem, který strávil šest let na pozici ředitele korporátního bankovnictví v Rosbank. Za tu dobu poznal nejen Moskvu, ale projezdil zemi křížem krážem. Protože, jak zdůrazňuje, pokud tam chcete udělat obchod, musíte se za svými klienty vydat třeba tisíce kilometrů daleko. Dnes působí v Komerční bance v Praze. Zodpovídá za oblast globálního transakčního bankovnictví skupiny Société Générale v regionu střední a východní Evropy a Ruské federace.

Podle předsedy představenstva Komory pro hospodářské styky se SNS Františka Masopusta jsme se na ruském trhu tak trochu zbytečně zlikvidovali sami. "Opustili jsme některé segmenty trhu a oni, protože je potřebovali, si prostě pozvali někoho jiného. Kdyby se někdy stalo, že se zruší sankce a Rusové začnou víc kupovat, nebudou přepřahat znovu na českou firmu, když čtyři roky spolupracují třeba s korejskou, technologicky dostatečně kvalitní, nebo s čínskou," říká a tvrdí, že i tak je tam pro nás stále mnoho příležitostí, například v regionech.

V tom se s ním shoduje i Antonín Jaroš, jeden ze zakladatelů a spolumajitelů společnosti INCO engineering. Po letech útlumu získala jeho společnost v Rusku nové zakázky za 50 milionů eur. A to i přesto, že nyní tam má přednost vše ruské.

Páté letošní vydání magazínu o obchodu a exportu vychází auditovaným tištěným nákladem 8200 kusů na 84 stranách. Kromě Ruska vás zavede také do Zakavkazska a Pobaltí. Jako vždy v něm najdete rozhovory, články, analýzy, inspirativní příběhy úspěšných českých firem, původní infografiky a další zajímavé novinky ze světového i domácího byznysu. Dvouměsíčník TRADE NEWS vydává již sedmým rokem ANTECOM jako magazín Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

TRADE NEWS je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, agenturami CzechTrade a CzechInvest a ostatními institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například EGAP, ČEB, ČMZRB, ICC ČR aj.

Více informací také na: www.itradenews.cz, www.tradenews.cz.

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.

TRADE NEWS

Redakční servis: +420 602 313 176

produkce@antecom.cz

www.itradenews.cz

www.tradenews.cz

www.techedu.cz

www.age-management.cz

www.srdceslaskou.cz

www.facebook.com/srdceslaskou

priloha