Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Brno 2018

Brno 30. října 2018 (PROTEXT)

XXV. ročník Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Brno 2018 proběhl na brněnském výstavišti v pavilonu V ve dnech 23. - 26. října 2018.

Na veletrhu bylo zastoupeno rekordních 438 vystavujících subjektů (nárůst o 135 ve srovnání s minulým ročníkem) ve 165 expozicích (o 54 více než minulý rok). Kromě tuzemských škol bylo zastoupeno 172 zahraničních univerzit a vysokých škol ze 13 zemí, nejenom z členských států Evropské unie. Zahraniční univerzity a vysoké školy přijely z Velké Británie, Číny, Dánska, Německa, Slovenska, Francie, Nizozemí, Švýcarska, Singapuru, Švédska, Slovinska, USA a Španělska.

Návštěvnost XXV. ročníku veletrhu:

DenPočet návštěvníkůRozdíl oproti minulému ročníku
23. října7124-166
24. října9460-1273
25. října8641+38
26. října5390+806
Celkem30615+1951

Veletrh, během čtyř dnů jeho konání, navštívilo 30 615 návštěvníků, včetně rekordního počtu 494 středoškolských pedagogů a výchovných poradců. Jedná se o třetí nejvyšší návštěvnost za 25letou historii veletrhu. Hranice 30 000 návštěvníků byla na letošním ročníku veletrhu překročena teprve pošesté v historii. Naposledy bylo hranice 30 000 návštěvníků dosaženo v roce 2011. Prozatím nejvyšší návštěvnosti (32 918 návštěvníků) veletrh dosáhl v roce 2009, na vrcholu křivky počtu studentů maturitních ročníků středních škol. XXV. ročník veletrhu Gaudeamus byl výjimečný také svým propojením s praxí. Jeho součástí poprvé byla společná expozice významných zaměstnavatelů z Jihomoravského kraje, ve které se návštěvníkům představilo 18, především technologických firem. Ve stáncích firem mohli studenti získat informace o možnostech budoucího uplatnění podle zvoleného studijního oboru.

V průběhu prvních dvou dnů veletrhu proběhl devátý ročník soutěže o nejlepší expozici veletrhu Gaudeamus. Do soutěže bylo přihlášeno 17 expozic. Hodnocení přihlášených expozic provedla nezávislá komise složená ze studentů Obchodní akademie, střední odborné školy knihovnické a Vyšší odborné školy Brno a studentů nominovaných soutěžícími vystavovateli. Hodnotící komise pracovala pod vedením pedagoga z OA, SOŠ knihovnické a VOŠ Brno. Přihlášené expozice byly hodnoceny první dva dny veletrhu podle osmi kritérií.

Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny na společenském večeru, který proběhl 24.10. ve dvoraně Centra Vysokého učení technického v Brně. První místo získala expozice Ostravské univerzity, druhé místo patří expozici Českého vysokého učení technického v Praze, na třetím místě se umístila expozice Vysokého učení technického v Brně.

Výsledky soutěže o nejlepší expozici:
PořadíNázev vystavovatele
1.Ostravská univerzita