Unikátní road show k 100 letům republiky ZAŽIJTE TO ZNOVU! navštívilo přes 40 tisíc lidí!

Praha 30. října 2018 (PROTEXT)

Moskalykova ZTZ škola

Moskalykova ZTZ škola ZTZ Ondřej Havelka Moskalykova ZTZ škola - Renata Drössler a Ondřej Havelka Kavárna

Unikátní, vzdělávací a zážitkový projekt "Zažijte to znovu" v 17 českých a moravských městech je u konce! Hodonín, České Budějovice, Praha, Znojmo, Ostrava, Plzeň, Příbram, Děčín, Pardubice a další města se na jeden den vrátila o sto let zpět, aby připomněla atmosféru z doby vzniku Československa v roce 1918.

Improvizované dobové městečko navštívilo celkově přes 40 tisíc návštěvníků, největší zájem byl o dobovou obecnou školu, na kterou se všude tvořily obrovské fronty.

Přes 10 tisíc dětí a další tisíce dospělých prožily dobovou vyučovací hodinu a mnozí dostaly od prvorepublikových učitelů vysvědčení z chování a znalostí. Velký zájem vzbudila i virtuální prohlídka míst, kde na podzim 1918 vznikala Československá republika. Do pracovny Aloise Rašína, do salonků Obecního domu či Masarykova vlaku se díky 3D brýlím podívalo na pět tisíc zájemců o historii. V zážitkové kavárně se specialitami T.G.M. se snědlo na 7000 kusů Masarykova cukroví a vypilo 6000 káv. Na kvízové otázky odpověděly 4000 dětí a u historického automobilu Laurin & Klement z roku 1905 se vyfotily další tisíce návštěvníků v dobových kostýmech.

Díky speciálně upraveným kontejnerům, které i díky filmovým kulisám připomínaly dobovou školu, banku, trafiku, kavárnu a autosalon se návštěvníci doslova přenesli do atmosféry let, které zažili naše prababičky i pradědečkové.

"Přemýšleli jsem dlouho nad tím, jak připomenout výročí 100 let republiky tak, aby to veřejnost skutečně zaujalo," vysvětluje autor celého projektu Lukáš Nádvorník ze společnosti Media Park. "A protože žijeme v době zážitkové, tak jsme pojali akci formou zážitku, do kterého jsme se snažili propašovat i důležité historické informace. Spolupracovali jsme přitom s Masarykovým historickým ústavem a archivem AV ČR, Muzeem TGM v Rakovníku a Národním pedagogickým muzeem J. A. Komenského," podotkl.

Všem návštěvníkům jsme tak nabídli zážitky ze vzniku republiky, multimediální projekci s prvky videomappingu, vědomostní soutěže Spořitelny České, fotografování v kostýmech u dobového auta ve stánku Laurinky (Škoda Auta). Zážitkem pro všechny přítomné bylo ve vybraných městech i příjezd T.G. Masaryka na koni nebo promítání dobových dokumentů na velkoplošnou obrazovku.

Součástí programu bylo vystoupení mnoha umělců, kteří hráli a zpívali melodie první republiky. Mezi nejúspěšnější patřila Patrola Šlapeto, Original Vintage Orchestra, Ondřej Ruml, Lucie Černíková, Blue Star Václava Marka, Staročeští Pardálové, ale i místní orchestry a umělci, dětské sbory atd.

Celý projekt byl technicky a organizačně velmi náročný. Brzy ráno dorazily do měst kamiony s kontejnery, které byly velkým jeřábem sneseny a umístěny na dané náměstí. A pozdě večer byly kontejnery znovu naloženy a pokračovaly do dalšího města. Při některých přesunech šlo doslova o minuty, například poslední týden se celá road show přesouvala mezi Příbramí, Plzní, Ostravou a Pardubicemi.

Nesmírně nadšení z akcí Zažijte to znovu! byli i sami "učitelé Obecné školy" - herci Petr Batěk, Ivan Vyskočil, Jiří Werich Petrášek a herečka a zpěvačka Renata Drössler.

"Ten projekt byl mimořádný svým rozsahem, pojetím, nápadem, interaktivitou. Potěšilo mne, že jsem byl osloven ke spolupráci nejen pro roli učitele, ale i pro spolupráci na scénáři obecné školy. Ten vznikl za úzké spolupráce Národního pedagogického muzea J. A. Komenského, kde nám vyšli ohromně vstříc... A také pro mě to bylo další rozšíření vědomostí a zajímavých informací. Já jsem nadšený, spokojený a moc jsem si to užíval," kvitoval svou účast herec a moderátor Petr Batěk.

"Kromě mé profese zpěvačky a herečky působím v civilním životě také jako kantorka na Mezinárodní konzervatoři Praha, kde učím studenty. Projekt ZTZ byl úžasný a myslím, že se stal fenoménem. Jak samozřejmě pro tu skvělou obecnou školu, kde mě to ohromně bavilo a bylo tam i spousta legrace, tak i pro ta další místa - virtuální realitu, Laurinku, Spořitelnu Českou i kavárnu s úžasnými dobrotami. Super nápad, super zpracování, bezvadný tým plný skvělých, pracovitých lidí - profesionálů. Nemám co bych ještě dodala," podotkla Renata Drössler.

"Když jsem byl pro projekt osloven, velmi rychle jsem pochopil, jak skvělý je. Jak úžasný nápad to byl, a i když jsem jel pět hodin v kuse bez pauzy, vůbec mi to nevadilo. Ohromně mě to bavilo a lidi byli skvělí. Pokud by se zvažovalo pokračování, už teď říkám ano, jdu do toho znovu," podotkl kantor, ředitel Evropské obchodní akademie v Děčíně a syn Jana Wericha - Jiří Werich Petrášek.

"Je skvělé, že se našel u nás někdo, kdo přišel s takovou myšlenou a dokázal ji i zrealizovat. Jsem si vědom, jak finančně, organizačně, logisticky je to náročné a nákladné. O to věší poklona všem, kdo se na tom podíleli, a já jsem moc rád, že mohu být součástí tohoto projektu," dodal Ivan Vyskočil.

Atmosféru doplnily oblíbené speciality prvního československého prezidenta v dobové kavárně, na které nám recepty poskytlo Muzeum TGM v Rakovníku. Masarykovo cukroví, maková bábovka (kterou prvnímu prezidentovi pekla jeho maminka), překapávaná káva, mandlový koláč, čerstvé džusy, ovocné limonády a ke konci projektu i čaj a teplé nápoje. O zastávku v kavárně byl velký zájem, kávu a cukroví musel ochutnat v pohodě kavárny každý gurmán.

Projekt získal záštitu ministerstev školství a kultury, předsedy vlády, primátorů Prahy, Českých Budějovic a Hradce Králové. Mediálním partnerem bylo české Rádio Blaník.

Na průběh akcí se můžete podívat na video: https://youtu.be/ai_SBGogkKQ

Součástí projektu jsou speciální webové stránky www.zazijtetoznovu.cz, facebookový profil, bohatá rozhlasová podpora.

Kontakt:

René Kekely

PR manažer projektu

Mob. 724 850 690

rene.kekely@mmmedia.cz

Soňa Keppertová

Komunikace projektu

Mob. 606 611 960

sona.keppertova@media-park.czsem-email

Zdroj foto: zazijtetoznovu.cz

Klíčová slova ČR-zábava-vzdělání-historie-1918-René Kekely

Věda, vzdělávání a školství