TESCAN na výstavě vzdává hold české elektronové mikroskopii

Praha 25. října 2018 (PROTEXT)

Tescan na výstavě Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět

Tesla v expozici Tesla

V rámci oslav 100. výročí založení Československa se v Národním technickém muzeu koná i výstava Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět. Jedním ze vzpomínaných oborů, které Československo proslavily, je také elektronová mikroskopie, jejíž velmocí je Česko dodnes.

Výroba automobilů, traktorů, zbraní a ... elektronových mikroskopů. To jsou jen příklady průmyslových oborů, ve kterých je Česko dlouhodobě úspěšným exportérem a globálně úspěšným hráčem. Právě historii a slávě československého průmyslu se věnuje výstava Made In Czechoslovakia, která probíhá od 19.října v Národním technickém muzeu. Nabízí přes sto unikátních exponátů, například letoun Aero L-29 Delfín, čtyřtunovou Kaplanovu turbínu nebo tank z 1. světové války. K zajímavostem patří i elektronový mikroskop TESLA BS 242, který získal zlatou medaili na výstavě EXPO 1958 v Bruselu. "Jako pokračovatelé tradice výroby elektronových mikroskopů, kterou u nás reprezentovala právě TESLA, jsme dostali nabídku se výstavy zúčastnit. K tradici a našim kořenům se hrdě hlásíme, ostatně jeden historický mikroskop TESLA BS 242 je vystavený i na recepci naší budovy," uvedl Maroš Karabinoš, marketingový ředitel českého výrobce elektronových mikroskopů TESCAN.

Tesla za dobu 30 leté existence vyrobila přes 3000 mikroskopů různých modelů a exportovala do více než 20 zemí. Po sametové revoluci se její zaměstnanci vydali různými směry. Firma TESCAN, která byla založena vývojovými a servisními pracovníky bývalé Tesly, se výrobou elektronových mikroskopů zabývá dodnes. Jméno TESCAN je odvozeno od slov TEsla a SCANning (skenování - rastrování). Od počátku 90. let urazil TESCAN dlouhou cestu. Rozvoj struktury firmy i produktového portfolia udělal z české firmy jednoho z předních světových hráčů na trhu s elektronovými mikroskopy a příbuzné vědecké instrumentace.

Zakládání dceřiných společností po celém světě vyvrcholilo v roce 2013 vytvořením holdingové struktury s francouzskou společností ORSAY PHYSICS. Tak vznikl TESCAN ORSAY HOLDING, který si i nadále zachoval centrálu, výrobou i vývoj v brněnských Kohoutovicích. Každý mikroskop TESCAN je vyroben v Brně a zhruba 95 procent produkce míří k zákazníkům do celého světa. Mezi největší odběratele patří světové univerzity, výzkumná centra nebo průmyslové a výrobní firmy v mnoha odvětvích.

Kontakt:

e-mail: marketing@tescan.com