PORR buduje dílčí úsek polské rychlostní silnice S3

Vídeň 18. října 2018 (PROTEXT)

V popředí (zleva do prava.): Lidia Markowska (vedoucí společnosti GDDkia, pobočka Vratislav), Piotr Kledzik (CEO PORR S.A.), Krzysztof Laskowski (vedoucí oddělení infrastruktury ve společnosti PORR S.A.)

Finanční objem zakázky zhruba 320 mil. EUR.

Společnost PORR obdržela zakázku na vypracování projektu a výstavbou 16 km dlouhého úseku rychlostní komunikace Bolków - Kamienna Góra v Polsku. Finanční objem zakázky činí přibližně 320 mil. EUR (tj. 1 350 mil. PLN). Předpokládaná doba výstavby potrvá 56 měsíců.

Společnost PORR získala při výběrovém řízení zakázku na III. úsek polské rychlostní silnice S3. Tento projekt infrastruktury zahrnuje různé inženýrské činnosti, mimo jiné vybudování dvou silničních tunelů o délce přibližně 2 300 m a 320 m) a rovněž mostu a 12 viaduktů. Termín dokončení tohoto úseku o délce zhruba 16 km je stanoven na rok 2023.

"Touto zakázkou získala společnost PORR S.A. již druhý velký projekt dopravní infrastruktury v Polsku během pouhých dvou měsíců. Na našem důležitém domovském trhu v Polsku jsme se zařadili do rychlého pruhu", zhodnotil Karl-Heinz Strauss, CEO společnosti PORR AG.

Odlehčení dopravní infrastruktury a investice do budoucna

Dokončení této rychlostní komunikace povede k redukci dopravního zatížení státních silnic DK 8, DK 3 a DK 5. Ze zlepšení životních podmínek budou profitovat mimo jiné obyvatelé obcí Jawor, Bolkow, Kamienna Góra a Lubawka.

Tato investice není důležitá pouze z hlediska regionální dopravní infrastruktury. Rychlostní komunikace S3 tvoří kromě dálnice A1 a rychlostní silnice S19 jeden ze tří pilířů polské silniční sítě ve směru ze severu na jih, a je rovněž spojnicí mezi přístavem v Ústí nad Svinou, Českou Republikou a Rakouskem. Rychlostní silnice S3 je zároveň součástí celoevropského silničního koridoru CETC (Central European Transport Corridor), směřujícího ze švédského města Malmö až do řeckého přístavu Chania.

Data a fakta v kostce

Název projektRychlostní komunikaceS3, III. úsek, Bolków - Kamienna Góra
ObjednatelVratislavská pobočka GDDKiA
ZhotovitelPORR S.A., Varšava / PORR Bau GmbH, Vídeň