Vítejte v těžkých časech!

Praha 18. října 2018 (PROTEXT)

Před deseti lety zahájilo Centrum současného umění DOX svou činnost výstavou s názvem Vítejte v kapitalismu. Dnes vítá publikum do "těžkých časů". Výstava Vítejte v těžkých časech, jejíž koncept pro Centrum DOX připravil designér, umělec a kurátor Erik Kessels, je interaktivní instalací, která promění prostory galerie v tělocvičnu neklidu.

Vzrůstající apatie vůči "problémům velkého světa" je jednou z mnoha věcí, o kterých se nemluví. A důvod proč jsme neteční k tomu, co se kolem nás děje?

A/ Přímo se nás to nedotýká.

B/ Stejně s tím nemůžeme nic dělat.

C/ Už nás nic nepřekvapí.

A tak si raději jdeme zacvičit...

V interaktivní instalaci na ploše více než 600 m2, kterou pro Centrum DOX připravil uznávaný holandský umělec, kurátor a designér Erik Kessels, se prostor galerie mění na tělocvičnu.

Není to ale běžné fitness centrum, kam si chodíme vylepšit fyzičku, "vypnout hlavu" a tak trochu utéct před okolním světem. Není to místo, kde máme "konečně čas věnovat se sami sobě", svému zdraví a vzhledu. Naopak.

V tělocvičně "Těžké časy" si návštěvníci mohou zacvičit, ale přitom jsou prostřednictvím uměleckých instalací konfrontováni s problémy, s nimiž se potýká dnešní svět. Společnost rozdělená názory na migraci a terorismus. Populismus a střet ideologií. Média a fake news. Vítejte v těžkých časech.

Ve světové premiéře bude na výstavě představen projekt izraelské multimediální umělkyně Elinor Milchan, Lásko, ozvi se, interaktivní instalace Nalevo či napravo kubánsko-amerického umělce Antuana Rodrigueze, jehož kurátorkou je Marisa Caichiolo, nebo soubor soch slovenského umělce Viktora Freša.

Název výstavy odkazuje k výstavnímu projektu s názvem Vítejte v kapitalismu!, který Centrum současného umění DOX představilo jako svou vůbec první výstavu v roce 2008, kdy se otevřelo veřejnosti. Dnes, po deseti letech vítá návštěvníky do těžkých časů a dává zároveň příležitost propojit ozdravení těla se zdravou frustrací ducha.

"Ve fitness centru Těžké časy dostanou návštěvníci příležitost vypotit svou netečnost a potrénovat si svědomí. Zlepší si fyzičku a možná přitom přijdou i na to, jak vyčistit oceány či zbavit svět chudoby", říká s nadsázkou autor koncepce výstavy Erik Kessels, který je zároveň i autorem některých instalací.

Výstava bude v Centru DOX k vidění od 18. 10. do 4. 2. 2018.

Jan Machonin

e-mail: machonin@dox.cz

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1, 170 00, Praha 7

www.dox.cz

Partner výstavy: ZAZ10TS

Partneři Centra DOX: Magistrát hlavního města Prahy, Nadační fond Avast, Metrostav, Ministerstvo Kultury ČR, Premiant City Tour s.r.o.

Mediální partneři Centra DOX: Hospodářské noviny, RESPEKT, Art & Antiques, Xantypa

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-výtvarné-Centrum současného umění DOX