Austerlitz 2018 - rekonstrukce bitvy u Slavkova

Brno 17. října 2018 (PROTEXT)

Vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě proběhne na slavkovském bojišti ve dnech 30. listopadu – 2. prosince 2018

Orientační mapka bojiště

213. výročí bitvy u Slavkova

Hlavní vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě proběhne na slavkovském bojišti ve dnech 30. listopadu-2. prosince 2018. Hlavními body programu budou sobotní bitevní ukázka pod kopcem Santon (14:00) u obce Tvarožná, za účasti cca 1000 vojáků v dobových uniformách, 60 koní a 15 děl, a nedělní pietní akt na Mohyle míru u obce Prace, místě nejtěžších bojů bitvy tří císařů (12:00).

Akci připravují v rámci Projektu Austerlitz Středoevropská napoleonská společnost, obce Tvarožná a Prace a Austerlitz z.s. Záštitu nad akcí převzali ministryně pro místní rozvoj ČR, paní Klára Dostálová a ministr obrany České republiky, pan Lubomír Metnar. Akci podporuje Jihomoravský kraj. Partnerem akce je CzechTourism.

Mezi dalšími body programu proběhnou v pátek 30. listopadu v 17:30 na Žuráni "jiříkovické ohně" připomínající událost z 1. prosince 1805. Vojenská ležení budou po celý víkend na Staré poště pozořické, v Křenovicích, Tvarožné, Zbýšově a na dalších místech. Většina francouzských jednotek bude ubytována v Pozořicích, odkud v sobotu ráno vyrazí do Tvarožné, kde bude také rozloženo jádro rakouské a ruské armády.

U Slavkova Císař Francouzů Napoleon I. během několika hodin rozhodl tažení roku 1805, válku třetí protifrancouzské koalice. Poražený car Alexandr I. se svou armádou opustil střední Evropu; válka mezi Francií a Ruskem pokračovala až do roku 1807 bitvou u Friedlandu a podpisu tylžského míru. Rakouský císař František I. přistoupil na podmínky příměří podepsaného 6. prosince na zámku ve Slavkově a posléze i na podmínky tvrdého bratislavského míru z 26. prosince 1805. Tvrdost podmínek a Napoleonův rostoucí vliv v Německu vedly po třech letech k eskalaci napětí mezi Rakouskem a Francií, válce roku 1809, jež vyvrcholila opět na jižní Moravě, u Znojma. Napoleonská epopej pokračovala tažením do Ruska, válkou 6. koalice v letech 1813-1814, a vyvrcholila bitvou u Waterloo.

Vzpomínkové akce nejsou oslavou Napoleona či jeho vítězství, a už vůbec nejsou oslavou války či bitvy. Mezinárodně politické a válečné události, jež ve své době Evropu zásadním způsobem ovlivnily, a i dlouho po ní rozdělovaly, se s odstupem staly prostředkem k setkávání a společným zájmem mnoha lidí z mnoha zemí světa. Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie.

Scénář bitevní ukázky, která proběhne v sobotu 1. prosince 2018 od 14 hodin pod Santonem u Tvarožné, se bude inspirovat úvodním střetnutím bitvy v okolí Telnice.

Austerlitz 2018 je vrcholnou akcí sezóny, během níž probíhají například akce věnované 205. výročí událostí roku 1813 nebo 220. výročí obsazení ostrova Malty během Bonapartovy výpravy do Egypta. Navazuje na letošní akce pořádané v rámci Projektu Austerlitz: Napoleonské manévry ve Valticích, 209. výročí bitvy u Znojma, a Napoleonské dny 2018.

Program:

Sobota, 1. prosince 2018

07:30 Žuráň, slavkovské slunce, přehlídka fr. jednotek

09:00 Tvarožná, nástup rakouské armády

09:00 - 13:00 Tvarožná - vojenské ležení, stánkový prodej

10:30 - 12:00 Santon, bojiště - manévry pěchoty a jezdectva

14:00 - 15:30 Rekonstrukce bitvy tří císařů - Tvarožná

Neděle, 2. prosince 2018

12:00 Pietní akt na Mohyle míru

Změna programu vyhrazena. Vstupné na akci je ZDARMA s výjimkou míst na tribuně.

Akce se nabízí jako možnost pro Váš firemní event.

Kontakt:

Miroslav Jandora, info@austerlitz.org, tel.: 602 500 870

Jakub Samek, info@austerlitz.org

Web www.austerlitz.org

Facebook https://www.facebook.com/events/1118221168330689/

Videopozvánka: https://youtu.be/wg_tn9tfG4c

Předprodej vstupenek na VIP Tribunu: https://www.ticketstream.cz/tsp/ts1website/akce/austerlitz-2018-rekonstrukce-bitvy-u-slavkova-121968

Klíčová slova ČR-zábava-historie-Napoleon-Austerlitz

Jihomoravský (bn)

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch