Prohlášení Českého helsinského výboru k ratifikaci Istanbulské úmluvy

Praha 17. října 2018 (PROTEXT)

Český helsinský výbor (ČHV) jako občanská iniciativa dlouhodobě, již od dob minulého režimu, sleduje dodržování ústavních principů rovnosti, občanských svobod a lidských práv. Přivítal rozhodnutí 46 států sdružených v Radě Evropy vydat 7. dubna 2011 Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí (dále jen "Úmluva"). Česká republika Úmluvu podepsala a v současnosti je v parlamentu připravena k ratifikaci.

ČHV oceňuje úsilí Úřadu vlády České republiky k ratifikaci přispět mimo jiné vydáním informačního materiálu a uspořádáním semináře, jehož se zúčastnili zákonodárci, odborníci a zástupci občanských iniciativ. Je to příklad dobré spolupráce vládních institucí a neziskového sektoru.

Zároveň ČHV zásadně odmítá snahy ratifikaci Istanbulské úmluvy (nazvané tak podle místa, kde je uložena) zabránit. Odpůrci Úmluvy označují demokratickou a liberální péči o rovnoprávnost pohlaví a o svobodnou sebeidentifikaci výrazem "genderová ideologie". Varují před tematizací rovnosti ve školní výchově. Reprezentují nedemokratické konzervativní pojetí žen jako podřízených mužům. Prevenci a trestání násilí označují za "útok na tradiční podobu rodiny", jako by k tradiční rodině patřilo násilí. Jako argument nehumánního přístupu používají náboženství. Přitom však křesťanství jako náboženství v Česku nejsilněji zastoupené dnes odmítá násilí a dopracovalo se i k uznání rovnosti obou pohlaví - žen a mužů. Křesťanství je historickým zdrojem humanismu, který se promítá do právních systémů zemí svobodného světa a jehož vyjádřením je právě také Istanbulská úmluva.

Naléhavě žádáme parlament, aby s Úmluvou vyslovil souhlas a tím upevnil místo České republiky mezi demokratickými státy.

Táňa Fischerová

za předsednictvo Českého helsinského výboru, z. s.

Kontakt:

Mgr. et Mgr Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru, lucie.rybova@helcom.cz

Klíčová slova ČR-EU-rodina-kriminalita-právo-lidská-Český helsinský výbor

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl