SANEP: Hodnocení výsledků komunálních voleb

Praha 10. října (PROTEXT)

Nejspokojenější jsou po volbách voliči v Praze. V čele pražského magistrátu by Pražané nejvíce preferovali Jiřího Pospíšila.

Jak ukázal exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA, z podrobného průzkumu realizovaného ve všech krajích a hl. městě Praze, nejspokojenější jsou voliči v Praze. Tam je v souhrnu spokojeno s výsledkem voleb v daných pražských volebních obvodech 77,7% voličů, kteří se zúčastnili proběhlých komunálních voleb.

Všichni Pražané by pak v čele pražského magistrátu nejvíce preferovali předsedu TOP 09 a volebního lídra volebního uskupení TOP 09 a STAN Jiřího Pospíšila. Toho jako pražského primátora preferuje z pětice lídrů vítězných stran 22,5% obyvatel hl. města Prahy.

Z aktuálně zvažovaných možností je pak pro obyvatele hl. města Prahy nejpřijatelnější koalice ODS + TOP 09 a STAN + ANO.

Jak dále ukázal exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP, nejvíce nespokojeni jsou s výsledky komunálních voleb obyvatelé ČR, kteří se proběhlých komunálních voleb nezúčastnili. Nejvíce jsou nespokojeni nevoliči v Královéhradeckém kraji (v souhrnu 92,7%). I přes tuto nespokojenost však nevoliči v tomto kraji v nadpoloviční většině nelitují toho, že se voleb nezúčastnili. To je ostatně symptomatické pro nevoliče ve všech krajích a hl. města Prahy.

Z těchto zjištění tak lze vyvodit, že nespokojení nevoliči mají obecně k politice negativní postoj, který se netýká přímo konkrétního výsledku komunálních voleb, ale obecně politiky a politiků.

Naopak o voličích, kteří v pátek a v sobotu přišli k volebním urnám lze napříč všemi kraji říci, že jsou v nadpoloviční míře s výsledkem voleb v daném volebním obvodě spokojeni. Nejspokojenější jsou pak vedle hl. města Prahy voliči v Jihočeském kraji (v souhrnu 72,6%).

Nejméně jsou pak spokojení s výsledky komunálních voleb voliči v Olomouckém kraji (v souhrnu 50,1%).

Jistou zajímavostí je pak zjištění, že volební neúspěch sociální demokracie v proběhlých komunálních volbách dotázaní obyvatelé v jednotlivých krajích a hl. městě Praze v podstatě shodně vnímají jako totální fiasko ČSSD, ztrátu důvěry voličů, ale i jako signál, že má vedení ČSSD odstoupit. Není bez zajímavosti, že s hodnocením předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že se ČSSD odrazila ode dna, souhlasí shodně 0,1% dotázaných.

Exkluzivní bleskový internetový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA byl proveden ve dnech 7. - 8. října 2018 na vybrané skupině 7.506 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel v jednotlivých krajích a hl. městě Praze ve věku 18+ let.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel jednotlivých krajů a hl. města Prahy dle údajů Českého statistického úřadu.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-volby-správa-obce-SANEP

Politika, veřejná správa a soudy