V Praze a Brně se představí neznámá historie pomoci USA Československu

Praha 4. října 2018 (PROTEXT)

František Berger z pražského Břevnova s manželkou a sedmi dětmi se stali jubilejními 50 000. příjemci balíku CARE v Československu. Potravinový balík jim v roce 1947 předal tehdejší ředitel československé pobočky CARE Daniel Benedict. Foto: archiv CARE ČR

Organizace CARE ČR zve na přednášku a panelovou debatu "Zapomenutá historie česko-amerických vztahů po druhé světové válce", které v Praze a Brně představí méně známou část česko-amerických vztahů po druhé světové válce.

Přednáška v Brně (8. října v Knihovně Jiřího Mahena) a panelová debata v Praze (16. října v Senátu PČR) přiblíží podoby poválečné pomoci, kterou Spojené státy poskytly Československu v letech 1945-1950. Řeč bude o tom, jak nesnadnou cestou putovaly sta tisíce balíků pomoci, tzv. CARE packages, které obsahovaly potraviny, přikrývky či pracovní nářadí, československým rodinám v nouzi. Čechoslováci hrají v příběhu balíků pomoci zajímavou roli. Historik Zbyněk Machát na přednáškách představí to nejzajímavější, co se nalezl v archivech v Praze a New Yorku.

Putovní přednáškový cyklus Neznámá historie pomoci USA Československu po druhé světové válce na podzim 2018 postupně navštíví čtyři velká města v Česku. Vstup na obě říjnové akce je zdarma, na panelovou debatu v Senátu je třeba se předem registrovat zde: https://goo.gl/forms/b7L1y3hpNhXuL42P2.

Projekt je podpořený grantem Velvyslanectví USA v Praze.

Program v říjnu:

8. října 18:00-19:30 Přednáška v Knihovně Jiřího Mahena v Brně

16. října 14:00-16:00 Panelová debata v Senátu PČR v Praze

Podrobnosti naleznete na http://bit.ly/ceskoslovenske-baliky-pomoci

Kontakt pro média:

Mgr. Ema Stašová ema.stasova@care.cz

Klíčová slova ČR-USA-historie-CARE

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl