Grand Jour de Champagne 2018 – velký svátek milovníků champagne v nových prostorách a s novými zážitky

Praha 3. října 2018 (PROTEXT)

Grand Jour de Champagne 2018 – velký svátek milovníků champagne se letos pochlubí novými prostory i množstvím elegantních gastronomických zážitků

Letošní XII. ročník festivalu champagne a špičkových gastronomických zážitků Grand Jour de Champagne se koná od 4. listopadu - 10. listopadu v Praze.

Bohatý program zahrnuje mj. očekávaný Champagne banket, snídani s lanýži, plavbu po Vltavě, asijské ozvěny a samozřejmě velkolepou přehlídku prestižních champagne domů Champagne Exhibition. Hvězdné menu letos opět připraví Glenn Viel, šéfkuchař dvoumichelinské restaurace L´Oustau de Baumani?re v Provence, jehož loňský galabanket se setkal s mimořádným úspěchem, a proto byl organizátory osloven i v letošním roce. Vybrané akce se uskuteční v Buquoyském paláci (sídlo francouzského velvyslanectví), restauraci SaSaZu. apartmánu Bellevue, nebo v restauraci Bruxx. Hlavní přehlídka Champagne Exhibition se letos poprvé koná v reprezentativních prostorách Velkopřevorského paláce.

Hvězdné menu připraví Glenn Viel, šéfkuchař dvoumichel

Jednou z nejočekávanějších událostí každého ročníku je Champagne banket připravený některou ze světových gastronomických osobností. Pro velký úspěch z loňského roku připraví i letos menu Glenn Viel, šéfkuchař kultovní restaurace L´Oustau de Baumani?re v Provence, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Glenn Viel patří mezi nejnadanější francouzské kuchaře současnosti, jako šéfa své restaurace si ho vybral přímo majitel Jean-André Charial.

Komplex restauračních a ubytovacích služeb L´Oustau de Baumani?re v Provence se stal brzy po svém založení v roce 1945 skutečným pojmem a centrem společenského života. Mezi slavné hosty, kteří jej navštívili, patřil např. Humphrey Bogart, Clark Gable, Christian Dior, Albert Camus, Gérard Philipe, Charles de Gaulle či Winston Churchill, ze současných osobností to byla např. královna Alžběta, Robert de Niro, Paul McCartney nebo Jean Reno.

Výběr z programu Grand Jour de Champagne 2018

Neděle 4. listopadu, 18.00, Ellory Café Praha, Štefánikova 51, Praha 5

Champagne DeVenoge Zero Brut 1983

Ochutnejte zcela raritní champagne, které leželo 20 let na kvasinkách! Non dosage champagne po 35 letech bude unikátním zážitkem.

Pondělí 5. listopadu

• Humr, ústřice, plody moře a champagne, 19.00, Bruxx, náměstí Míru 9, Praha 2 Champagne od základních Brut a Extra Brut přes Blancs de Blancs až po Prestige Cuvée + speciální úpravy mořských plodů ? la restaurace BRUXX.

• Champagne a foie gras, 19.00, Ellory Café Praha, Štefánikova 51, Praha 5 Mailly Grand Cru Magnum "Special Edition" Unikátní láhve MAGNUM, které zůstaly původně omylem ve sklepě minimálně 17 let na kvasinkách. Od každého ze čtyř ročníků proto bylo vyrobeno různé množství od 400 do 850 lahví - 1996/ 1997/ 1999/ 2000. Champagne doplní 4 druhy Foie Gras Artzner v různých úpravách.

Úterý 6. listopadu

Asia welcomes Champagne, 18.00, SaSaZu Restaurant, Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7

Asijská kuchyně oplývá nezvyklými vůněmi i chutěmi. Champagne je snad nejvhodnější kombinací s jemností i výraznou chutí receptur šéfkuchaře SaSaZu. Pět druhů champagne doplní mnohachodové večerní menu.

Středa 7. listopadu

Banket - Champagne menu Glenn Viel (**), 20.00, Francouzská ambasáda, Velkopřevorské náměstí 486/2 Praha 1

U stolu pro 10 hostů jsou přítomni 1-2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází. Každý z pěti chodů je doprovázen pečlivě zvoleným typem champagne - od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuveé daného domu. Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny.

Čtvrtek 8. listopadu

• Champagne Exhibition, 13.00-19.00 Velkopřevorský palác, Praha 1

Tradiční značky velké degustace doplní řada nových domů. Budete mít možnost degustovat přibližně 30 champagne od cca 18 domů.

• DeVenoge - Dům roku 2017, 17.00, Velkopřevorský palác, Praha 1

Bez přehánění revoluční ocenění domu v Champagne získal deVenoge - všechna jeho cuvée se pohybují mezi 91-97 body. Pod vedením zástupce domu ochutnáte: Cordon Bleu 91 b., Extra brut 92 b., Princes rosé 92 b., Princes Blanc de Noirs 93b., Louis XV 1995 97b.

• Banket - Champagne menu Glenn Viel (**), 20.00, Francouzská ambasáda, Velkopřevorské náměstí 486/2 Praha 1 U stolu pro 10 hostů jsou přítomni 1-2 zástupci domu, jehož vína celé menu doprovází. Každý z pěti chodů je doprovázen pečlivě zvoleným typem champagne - od non vintage brut přes ročníkové, blanc de blancs i blanc de noirs až po prestige cuvée daného domu. Bankety Grand Jour de Champagne jsou vrcholem gastronomické sezóny.

Pátek 9. listopadu

• Salon/Delamotte, 17.00, Apartmán Bellevue, V Celnici 10, 110 00 Praha 1 (6.patro v pasáži MIllenium) Jeden z vrcholů Grand Jour. Salon je řazen do tzv. Svaté trojice spolu s Ch.Petrus a Romanné Conti. Delamotte je sesterský dům, který tvoří stejný tým i enolog. Budeme mít možnost porovnat obě provedení autora ve dvojicích ročníků: Salon a Delamotte 1983/ 1999/ 2002.

• První langusty na Vltavě, 19.00, Vltava a její břehy Člun a champagne, langusty a humři…Přistaneme na několika místech pražských břehů Vltavy, kde v atmosféře večerní řeky planou ohně pod kotli s vroucí vodou...

Sobota 10. listopadu

Snídaně s lanýži, 10.00 – 13.00 Francouzská ambasáda, Velkopřevorské náměstí 486/2, Praha 1

V krásné atmosféře salónu barokního paláce Francouzské ambasády servírujeme několik druhů lanýžů sbíraných speciálně pro Grand Jour. Pětichodové lanýžové menu v kombinaci s elegantním champagne je nepřekonatelný zážitek. Více informací o letošní Grand Jour de Champagne najdete na: http://www.champagne-grandjour.cz

Kontakt pro média:

Mariana Pohlová

pohlova@m-communication.cz

Klíčová slova ČR-gastro-nápoje-víno-gastro-zábava

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Služby, cestovní ruch
Potraviny, gastronomie

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.