Helsinský výbor žádá pomoc dětem uprchlíků

Praha 20. září 2018 (PROTEXT)

Stanovisko Českého helsinského výboru k postoji naší politické reprezentace v čele s premiérem Babišem k přijímání uprchlíků

Prohlášení premiéra Andreje Babiše, že nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, je v příkrém rozporu s mezinárodními smlouvami, jichž jsme signatáři. Ostře se od tohoto prohlášení distancujeme.

V Senátu se díky iniciativě europoslankyně Michaely Šojdrové v polovině září sešli zástupci různých institucí, někteří senátoři a také dvě z Wintonových dětí, aby řešili otázku přijetí 50 syrských sirotků, kteří žijí v otřesných podmínkách na ostrově Lesbos v Morii, na dočasnou dobu. Premiér Andrej Babiš na tuto naléhavou výzvu reagoval odmítavě. Politici, kteří sdílejí takovéto stanovisko, přitom udělují ceny Nicolasu Wintonovi a dojímají se nad jeho činy; takový rozpor mezi slovy a skutky nelze než označit za pokrytectví.

Apelujeme na premiéra Andreje Babiše a na ty politiky, kteří jeho stanovisko podporují, aby se postavili k této výzvě čelem. Nereprezentují názor všech občanů naší země. U nás žijí také lidé, kteří neztratili odpovědnost za svět a za druhé a pro které je pomoc alespoň padesáti dětem tím, že je přijmeme v ČR, prvním krokem na cestě k návratu mezi vyspělou společnost Evropy, která se hlásí k humanismu.

Táňa Fischerová

předsedkyně Českého helsinského výboru, z. s.

Kontakt:

Mgr. Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru, lucie.rybova@helcom.cz

Klíčová slova ČR-Sýrie-migrace-diplomacie-Babiš-Český helsinský výbor

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl