Vítězka Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara vystoupí v Šumperku

Šumperk 12. září 2018 (PROTEXT)

Houslistka Olga Šroubková

Podzimní část cyklu Klasika Viva začíná již 24.9.2018 v kostele Zvěstování Panny Marie. Návštěvníci se mohou tentokrát těšit na koncert talentované houslistky Olgy Šroubkové (1993), která se věnuje hře na housle od čtyř let, kdy ji začala vyučovat její matka Rimma Kotmelová, absolventka Moskevské konzervatoře ve třídě prof. Viktora Pikajzena. Od osmi let pokračovala ve studiu již na Hudební škole hlavního města Prahy ve třídě prof. Jiřího Fišera, u něhož absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a následně i Pražskou konzervatoř. Od října 2014 studuje na Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover pod vedením prof. Adama Kosteckého.

K jejím dosavadním úspěchům patří například 1. cena a titul absolutního vítěze na soutěžní přehrávce konzervatoří a hudebních tříd gymnázií 2011 či 1. cena na mezinárodní soutěži BRAVO! v Namuru v Belgii v roce 2013. V listopadu 2013 zvítězila v soutěži Nadace Bohuslava Martinů a získala rovněž cenu za nejlepší interpretaci skladby B. Martinů. V září 2015 se stala laureátkou dvou mezinárodních soutěží v Číně - Zhuhai International Competition for Young Musicians (4. cena) a Chengdu International Violin Competition (1. cena) a v září 2016 získala 1. cenu a 4 zvláštní ocenění na prestižní mezinárodní soutěži Rodolfo Lipizer Prize. V květnu 2017 zvítězila v mezinárodní hudební soutěži Pražského jara a získala rovněž Cenu Nadace Bohuslava Martinů a Cenu Nadace Český hudební fond.

Olga účinkovala například s hudebníky Českého komorního orchestru či na koncertu ke 110. výročí od vzniku České filharmonie společně s jejími členy. V letech 2014 a 2015 se zúčastnila konkurzu o místo koncertního mistra České filharmonie a na základě postupu do druhého, resp. třetího kola měla možnost několikrát působit jako hostující koncertní mistr ČF. Dále také vystupovala v Rudolfinu, a to sice třikrát s Mistrem Josefem Sukem (Vivaldiho koncerty pro čtyři, respektive dvoje housle) a třikrát sólově v rámci cyklu Josef Suk uvádí mladé talenty.

Za doprovodu talentovaného klavíristy Miroslava Sekery, který se může pyšnit mnoha oceněními v rámci českých i zahraničních soutěží, jako je například prvenství v Mezinárodní soutěži J. Brahmse v rakouském Portschachu, zazní skladby věhlasných autorů, jakými jsou například P. I. Čajkovskij, H. Wieniawski či S. Prokofjev.

Všichni zájemci o návštěvu koncertu mají možnost zakoupit vstupenky na pokladně DK Šumperk či online na internetových stránkách Klasika Viva.

Kontakt:

Roman Janků Management s.r.o.

e-mail: info@agenturajd.cz

Klíčová slova ČR-hudba-Klasika Viva-Roman Janků Management