Uzly a pomeranče - první herecká role Ewy Farné

Praha 6. srpna 2018 (PROTEXT)

Tomáš Dalecký (Darek)

Emilie Neumeister (Hanna)

V úterý 31. července padla první klapka nového česko-německo-slovenského koprodukčního snímku pro mládež UZLY A POMERANČE v hlavních rolích se Stanislavem Majerem, Steffenem Grothem, Ewou Farnou, Leošem Nohou, Evou Sakálovou a Lubošem Kostelným.

V produkční společnosti Daniela Severy se ve spolupráci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie začal v severočeských Mařeničkách natáčet nový celovečerní film režiséra Ivana Pokorného UZLY A POMERANČE.

Scénář Ivy Procházkové, založený na její cenami ověnčené stejnojmenné knižní předloze (Magnesia Litera, Zlatá stuha za nejlepší knihu pro děti a mládež, Lusch Preis časopisu Die Zeit), vydané dosud nejen v Česku, ale i Německu, Francii, Bulharsku a Polsku, zavede diváka na českou i saskou stranu podhůří Lužických hor.

Do kaje plného protikladů, kde ladná horská krajina nezřídka kontrastuje s životní úrovní jejích obyvatel, kde lidem, ač tu mají drsný život, ještě neokorala duše.

Na tomto pozadí se v předjaří a o letních prázdninách odehrává příběh o první lásce vonící po pomerančích, o nesmělých dotecích, o sveřepých klukovských soubojích o čest a hlavně o koních. Koních, které provází rodící se vztah patnáctiletého Darka (Tomáš Dalecký) s německou dívkou Hannou (Emilie Neumeister), koních, jejichž osud jej nakonec dovede až na práh dospělosti.

Scénář:Iva Procházková (podle vlastní stejnojmenné knihy)

Režie:Ivan Pokorný

Kamera:Jürgen Rehberg

Architekt:David Voborský