Otevřený dopis rektorovi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně od vědců a vědkyň Fóra Věda žije!

Praha 17. července 2018 (PROTEXT)

Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! napsali otevřený dopis, ve kterém vyzývají rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petra Sáha, aby nechal řádně prošetřit podezření z plagiátorství bývalého studenta Petra Krčála. Podezření se týká bakalářské práce z roku 2007 s názvem „Mládež a volný čas“.

Nedávné informace v tisku týkající se bakalářské práce Petra Krčála vrhají podezření na kvalitu školícího procesu a standardy vědecké práce na Univerzitě Tomáše Bati.

Plagiátorství, tedy vydávání cizí práce za práci vlastní, je jedním z prohřešků se kterým se akademické prostředí potýká po staletí. Jakákoli relativizace tohoto problému tak poškozuje dobrou pověst a vnímání celého vědeckého a vysokoškolského prostředí širokou veřejností.

Žádáme proto rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně o důsledné prošetření celé kauzy a zveřejnění jednoznačných závěrů, která závažná podezření z porušení akademických mravů definitivně potvrdí či vyvrátí.

Plné znění otevřeného dopisu najdete zde: https://bit.ly/2KYGPa6

Kontakt:

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková Vojtková, místopředsedkyně, tel. 777 068 338

Lukáš Dvořáček, předseda, tel. 777 977 959

Klíčová slova ČR-vzdělání-školy-politika-věda

Věda, vzdělávání a školství
Politika, veřejná správa a soudy