Horní Jiřetín prolamuje hudební limity

Horní Jiřetín (Mostecko) 2. července 2018 (PROTEXT)

Na letošním zahajovacím koncertě sedmého ročníku festivalu Hudební léto v Jezeří zazní smyčcový kvartet zkomponovaný na objednávku města Horní Jiřetín. Město tak naváže na slavnou tradici kraje z počátku 19. století. Vedle dlouhodobé podpory festivalu, spolu s Ministerstvem kultury ČR, Česko-německým fondem budoucnosti a Státním fondem kultury, tak tímto průlomovým projektem podpoří nejen novodobé premiéry z repertoáru lobkovické kapely, ale i současné české umělce.

Festival na zámku Jezeří nabídne divákům o všech srpnových sobotách krom smyčcového kvartetu Jiřího Sychy také řadu novodobých premiér - orchestrální koncert z děl lobkovického kapelníka Jana Josefa Röslera, pasticcio věnované rodáku z Horního Jiřetína Josefu Gläserovi nebo klavírní kvintet Beethovenova blízkého přítele Ferdinanda Riese. Pro nastupující pěveckou generaci jsou připraveny mistrovské kurzy s předním německým písňovým interpretem Janem Kobowem. První zářijovou sobotu pak festival zakončí představení špičkového barokního souboru Batzdorfer Hofkapelle, který zavede malé i velké diváky do pohádkového světa Shakespearovy svatojánské noci.

Zámek Jezeří nebyl jen "sídlem múz", jak se mu kdysi říkalo, ale také sídlem jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních archivů. Výtisky skladeb Jiřího Sychy, Jana Josefa Röslera a Ferdinanda Riese by se měly stát základem nového archivu. Zástupcům města Horní Jiřetín je slavnostně předá v rámci úvodního koncertu dne 4. srpna dlouhodobý patron festivalu doc. JUDr. Pavel Svoboda PhD., D. E. A., poslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu.

"Na letošní festival se opravdu těším, protože i já zde uslyším několik skladeb úplně poprvé," říká organizátorka festivalu Alena Hönigová. "Právě zcela nové produkce jsou finančně i organizačně velmi náročné a letos bude při nastudování jednotlivých projektů spolupracovat s českými hudebníky i celá řada umělců z Německa, Švýcarska, ale i Lotyšska, Velké Británie, Maďarska nebo Řecka. O to více mě těší, že vedle dlouhodobých podporovatelů, bez kterých by festival tohoto typu vůbec nemohl existovat, letos festival podpoří například i kulturní oddělení města Basilej (Švýcarsko) a řada soukromých mecenášů." Autentická interpretace, uměním nabitá atmosféra zámku, ale i legendární občerstvení kastelánky Hany Krejčové a procházky s vínem zámeckou zahradou - to vše jsou důvody, proč v létě zavítat na Jezeří.

Kontakt: MgA. Alena Hönigová, ředitelka festivalu, honigova@hotmail.com,

Klíčová slova ČR-pop-hudba-festival-Spolek pro zvelebení staré hudby

Ústecký (ul)