Společnost Westinghouse navezla palivo do své druhé jaderné elektrárny AP1000®

Haiyang (Čína) 23. června 2018 (PROTEXT/BusinessWire)

Blok 1 jaderné elektrárny Haiyang je tak spolu s blokem 1 jaderné elektrárny Sanmen dalším reaktorem, který zahajuje provoz.

Společnost Westinghouse Electric Company a její zákazníci, čínská státní společnost pro jadernou energetiku a technologie (China State Nuclear Power Technology Corporation - SNPTC) a firma Shangdong Nuclear Power Company Limited (SDNPC) dnes oznámili zahájení navážení jaderného paliva do bloku 1 jaderné elektrárny Haiyang, která se nachází v čínském městě Haiyang, v provincii Shandong. Jedná se o jadernou elektrárnu využívající moderní technologii AP1000.

"Toto je skvělý den pro společnost Westinghouse, naše čínské partnery a celý jaderný průmysl. Blok 1 jaderné elektrárny Haiyang tak nadále potvrzuje naší schopnost poskytovat bezpečná, inovativní řešení pro výrobu energie," řekl José Emeterio Gutiérrez, prezident a generální ředitel firmy Westinghouse. "Společnost Westinghouse bude i nadále pokračovat v celosvětovém nasazování technologie AP1000, abychom potvrdili pozici technologické jedničky naší společnosti v oblasti jaderné energetiky."

Navážení paliva do bloku 1 elektrárny Haiyang bylo zahájeno dnes v 19:36 (GMT+8). Blok 1 elektrárny Haiyang před navezením paliva úspěšně prošel zkouškami a kontrolami ze strany čínské Národní agentury pro jadernou bezpečnost (China’s National Nuclear Safety Administration - NNSA). Blok 1 elektrárny Haiyang všechna požadovaná kritéria splnil, což je dalším důkazem kvality a možností technologie AP1000 firmy Westinghouse.

Spouštění jaderné elektrárny se skládá z několika fází. První fáze - testovací - již byla dokončena, v současné době probíhá navážení paliva a následně proběhne zkušební připojení do elektrické sítě a postupně budeme nabíhat až na 100 % kapacity. Po celou dobu uvádění do provozu bude blok testován a zkoušen tak, aby byl zajištěn bezpečný náběh provozu a blok úspěšně zvládal i plný provoz.

"Díky zkušenostem, které jsme získali a sdíleli při instalaci bloků Sanmen a Haiyang po celou dobu výstavby a uvádění do provozu, se nám podařilo podstatně zlepšit kvalitu naší technologie a realizaci projektu, což nám pomůže i v budoucích instalacích technologie AP1000," řekl Gavin Liu, prezident společnosti Westinghouse pro oblast Asie. "I nadále budeme úzce spolupracovat s našimi čínskými zákazníky tak, aby i zbývající zkoušky proběhly v pořádku a elektrárna byla úspěšně uvedena do provozu."

Viceprezident firmy Westinghouse pro nové projekty, David Durham, dodal: "Úspěšné dokončení realizace významných mezníků v projektech jaderných elektráren Sanmen a Haiyang je důkazem kvality naší partnerské spolupráce a také důvěry našich zákazníků."

Společnost Westinghouse v současné době staví šest jaderných elektráren s využitím technologie AP1000, které jsou v různých fázích výstavby, zkoušek a zahajování provozu.

Mezi aktuální projekty patří dva jaderné bloky v elektrárně Sanmen, v čínské provincii Zhejiang, dva bloky v elektrárně Haiyang, v čínské provincii Shandong a dva další bloky v jaderné elektrárně Alvin W. Vogtle Electric Generating Plant v blízkosti města Waynesboro, v americkém státě Georgia.

Přečtěte si zdrojovou verzi této zprávy na webových stránkách businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20180621006275/en/

Kontaktní informace:

Westinghouse Electric Company

Sarah Cassella, +1 412-374- 4744

Manažerka pro komunikaci

cassels@westinghouse.com

www.westinghousenuclear.com

Zdroj: Westinghouse Electric Company

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

(BW)

Klíčová slova Čína-USA-energie-jaderná-firmy-Westinghouse Electric Company