Letní barometr spotřebního chování ve 22.000 domácnostech

Praha 11. června 2018 (PROTEXT)

Již po osmé v řadě prováděla společnost Ferratum Group svůj úspěšný Letní Barometr™. Tohoto průzkumu se zúčastnilo téměr 22 000 domácností, které byly mj. dotázány i na to, kterým činnostem a aktivitám se budou letošní léto věnovat. Průzkum však také odhalil, zda budou jeho účastníci nakupovat online nebo dají přednost tradičnímu nákupu v maloobchodech, a v jaké zemi se během léta bude utrácet nejvíce.

Výsledky z tohoto roku ukázaly, že 26 % respondentů plánuje utrácet více než v loňském roce, zatímce 40 % respondentů plánuje utrácet stejně jako v loňském roce.

Kdo utrácí nejvíce

Když vezmeme v potaz, kolik procent z měsíčního příjmu bude utraceno během letních prázdnin, výsledky ukazují, že nejvíce se bude utráce v Norsku (68.5%), v Lotyšsku (67%), v Chorvatsku (61.2%) a v Mexiku (60.3%). Zatímco nejméně se bude utrácet ve Finsku (39.7%), Švédsku (37.9%), Polsku (14%) a Brazílii (13.1%).

Hotovost již nehraje prim

Asi není žádným překvapením, že 70 % respondentů v Norsku a Švédsku uvedlo, že preferují platby kartou před platbami v hotovosti. Nicméně to není jen Skandinávie, kde je hotovost opomíjena; více než 50 % účastníků průzkumu uvedlo, že letošní léto budou více používat platební karty.

Přes 60 % všech respondentů poté uvedlo, že budou využívat služeb mobilního bankovnictví. Toto číslo je navíc ještě vyšší ve Švédsku, Kanadě, Norsku a Nizozemí. Zde plánuje využít služeb mobilního bankovnictví až 80 % respondentů.

Online vs Offline nákupy

Přibližně 30 % respondentů uvedlo, že plánují nakupovat online během letošního léta, přičemž tomuto žebříčku vévodí Velká Británie a Španělsko. Naopak Finsko, Lotyšsko a Mexiko se bude držet tradičního nákupu v kamenných obchodech.

Letní cestování

11.3% všech dotazovaných respondentů uvedlo, že jejich cesty přes léto budou probíhat v tuzemsko, zatímco pouze 8.7% všech respondentů vycestují do zahraničí.

Ti, kteří plánují cestovat uvedli, že 40 % jejich letního rozpočtu padne na cestování, což je o 7 % více než loni. Země, které na cestování plánují vydat peněz nejvíce, jsou Německo (50.8%), Bulharsko (45.8%), Finsko (41.1%) a Polsko (40.1%).

Účastníci z Bulharska, Brazílie a Dánska utratí nejvíce za cesty do zahraničí, na které si určili od 15 % do 21 % z jejich měsíčního příjmu.

Respondenti z Norska (99.43%) jsou poté nejvíce ochotni zaplatit za noc v hotelu více než 100 € za noc, zatímco účastníci z Německa (72.18%), České republiky (52.03%) a Bulharska (48.72%) budou nejvíce využívat služeb AirBnB.

Za co se bude utrácet

Pokud jde o to, za jaké aktivity budou dotazovaní utrácet nejvíce, nejvíce peněz z rozpočtu padne na cestování po tuzemsku (11.3%), oblečení a módu (10.7%) a společenské aktivity jako večírky a návštěvy restaurací (10%).

Rodinné rekreační nebo sportovní aktivity budou nejvíce populární v Mexiku, v Kanadě a v České republice, kde dosahují 9,8 %. Následují je poté společenské události s 9,2 %. Pouze Lotyšsko má na seznamu svých letních výdajů zahradničení a kutilství na prvním místě. Na to totiž dle dotázaných přijde až 16 % z jejich příjmů.

Jak byl letní Ferratum Barometr 2018 ™ proveden?

• Průzkum byl proveden poskytovatelem finančních služeb Ferratum Group, který se dotázal svých aktivních zákazníků v 18 zemích skrze online standardizovaný dotazník. Příjmy jsou uváděny v místní měně a relativní letní výdaje jsou vypočítány v poměru k rodinnému měsíčnímu disponibilnímu příjmu v každé zemi. Disponibilní příjem byl upraven každou zemí, individuální parita kupní síly je založena na číslech z roku 2014 poskytnutých Světovou bankou.

• Průzkumu se účastnilo téměř 22.000 domácností. Respondenti byli ve věku 18 až 61 let. 54,4 % účastníků byly ženy. Průměrný disponibilní čistý příjem účastněných domácností byl mezi €603 až €2631. Průměrná velikost domácnosti mezi respondenty byla 2,9 osob.

• Kromě demografických faktorů byli respondenti tázáni i na jejich disponibilní čistý měsíční příjem, kolik plánují utratit za letní dovolenou a za jaké aktivity budou utrácet či zda budou využívat služeb AirBnB a služeb mobilního bankovnictví při cestách do zahraničí.

• Průzkum použil příslušnou měnu každé země. Odpovědi byly srovnány tak, aby odrážely kupní sílu každé země. Všichni respondenti odpovídali anonymně.

ikona Ferratum Barometr 2018

Kontakt: