Mobilní data v Evropě: U Vodafone zdarma, u O2 megabyte za 240 Kč

Praha 7. června 2018 (PROTEXT)

Mezi mobilními operátory existují i po loňském zrušení roamingu v EU propastné rozdíly v cenách služeb. Zatímco O2 si v Monaku za každý přenesený megabyte dat účtuje 240 Kč, zákazníci Vodafone čerpají data ze svého domácí balíčku bez příplatku.

Ceny služeb se mezi českými operátory liší i u dalších zemí, v případě USA, Maroka, Egypta nebo Tuniska až o 350 Kč na 1 MB. Podobně výrazné rozdíly jsou také v cenách volání a SMS zpráv.

Švýcarský chyták: Minuta volání za 42 Kč, 1 MB dat za 240 Kč

Rozdíly v řádu stovek procent mají příčinu v zařazení dotčených zemí do různých roamingových zón. Zatímco Vodafone řadí Monako z hlediska vyúčtování mezi země Evropské unie, kde lze od loňského června telefonovat a brouzdat jako v Česku, u O2 spadá pod zbytek světa.

Nesprávně nastavený datový roaming tak zákazníky může přijít velmi draho. Třeba v Maroku zaplatí klienti Vodafone za 5 fotek automaticky zálohovaných na cloud 154 Kč, zákazníci T-Mobile, kteří odsouhlasí používání mobilních dat v zahraničí, zaplatí citelných 7200 korun.

Všichni tři mobilní operátoři sice nabízejí datové balíčky pro zahraničí, s ohledem na jejich cenu však jsou pro běžné používání těžko použitelné. Třeba T-Mobile prodává 100 MB dat ve zmíněném Maroku za 2 750 Kč.

Zrádným chytákem je Švýcarsko, které není v Evropské unii, takže se na něj nevztahuje nařízení o jednotných cenách. Za každou minutu odchozího hovoru se tak třeba u O2 platí 42 Kč a každý stažený megabyte dat vyjde na 240 Kč.

V zemích Evropské unie, v Norsku a v Lichtenštejnsku se mobilní služby čerpají, jako by uživatel byl v České republice. Má-li v ceně svého tarifu data, může surfovat bez jakéhokoliv poplatku navíc.

Jak ušetřit za mobilní data v zahraničí

Prvním krokem je správné nastavení telefonu, tedy vypnutí datového roamingu. V přístrojích s Androidem stačí v menu kliknout na Nastavení » Připojení » Mobilní sítě » Datový roaming. Na iPhonech se datový roaming vypíná v menu Nastavení » Mobilní data » Volby mobilních dat.

Pro nejlevnější data v zahraničí se vyplatí koupě místní SIM karty.

"SIM kartu lze obvykle koupit již na letišti. V některých zemích operátoři nabízejí přednabité turistické karty s datovým balíčkem a voláním na místní linky zdarma. Ze zkušenosti doporučuji projít si nabídku SIM karet, obvykle vychází nejvýhodněji předplacenka pro místní. V Peru jsem takto pořídil SIM kartu s 1 GB dat za 237 Kč, u mého českého operátora by to ani zdaleka nestačilo na pouhý 1 MB“, přidává své zkušenosti Petr Novák, redaktor serveru Skrblík.cz.

Místní SIM karta v záložním, nebo dvousimkartovém telefonu s sebou přináší další výhody. Je možné si přivolat Uber, vyhledávat v mapách a jízdních řádech nebo levně komunikovat přes chatovací aplikace.

Výše uvedené informace lze libovolně využívat při dodržení dvou podmínek:

- Vždy je nutné v článku citovat web Skrblik.cz

- U online médií je nutné do článku vložit klikatelný odkaz směřující na https://www.skrblik.cz/

Na vyžádání Vám můžeme poskytnout přiloženou infografiku ve vysokém rozlišení.

Kontakt pro média:

Petr Novák