CHIHULY - LIBENSKÝ - BRYCHTOVÁ (1/6 - 24/9/2018)

Praha 6. června 2018 (PROTEXT)

Jaroslava Brychtová, Dale Chihuly a Stanislav Libenský
na zahájení Chihulyho ateliéru Boathouse, Seattle, 1990
(Photo: Russell Johnson)

Jaroslava Brychtová, Dale Chihuly a Stanislav Libenský na zahájení Chihulyho ateliéru Boathouse, Seattle, 1990 (Photo: Russell Johnson)

Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová,
Koule v krychli, 1970
Dale Chihuly
Ruby Pineapple Chandelier (detail), Crystal Turquoise Chandelier, 2013
Montreal Museum of Fine Arts © Chihuly Studio

Výstava v Centru současného umění DOX je poctou téměř padesátiletému přátelství tří ikon současného uměleckého sklářství - Dalea Chihulyho, Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Spolupořádá ji Chihulyho Studio a rodina Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové a potrvá do 24. září 2018.

V roce 1969 se americký umělec Dale Chihuly vypravil na pouť za železnou oponu. Do malého sklářského městečka Železný Brod přijel navštívit Stanislava Libenského a Jaroslavu Brychtovou - obdivované mistry, jejichž monumentální plastiky z taveného skla měl možnost vidět na světové výstavě Expo ‘67 v Montrealu.

Toto zásadní setkání bylo počátkem dlouhodobého přátelství a uměleckého vztahu tří legend soudobého uměleckého sklářství. Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová inspirovali Dalea Chihulyho jako umělci i jako pedagogové, a ovlivnili jeho vlastní přístup k výuce a uměleckému experimentu se sklem. Ve sklářské škole v Pilchucku, kterou v roce 1971 spoluzaložil, pak sám podobným způsobem ovlivnil další generaci uměleckých sklářů z Ameriky i celého světa.

Výstava, kterou pořádá Centrum DOX ve spolupráci s Chihuly Studiem a rodinou Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, je nejen poctou dílu těchto tří významných umělců, ale poodhaluje i neobyčejný příběh vzájemného respektu, podpory a přátelství, které navzdory politickému režimu přetrvalo téměř padesát let.

Jaroslava Brychtová (1924) je česká umělecká sklářka a sochařka. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 1954 spolupracovala se Stanislavem Libenským na tvorbě skleněných plastik. Účast na světových výstavách v Bruselu, Montrealu a Ósace proslavila dvojici Libenský-Brychtová po celém světě.

Stanislav Libenský (1921-2002) byl český umělecký sklář, kreslíř a sochař. Studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 1954 společně s Jaroslavou Brychtovou vytvářel skleněné plastiky. V letech 1963-1987 působil jako vedoucí ateliéru sklářského výtvarnictví na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Plastiky z taveného skla vytvořené dvojicí Brychtová-Libenský jsou dnes považovány za klasiku světového uměleckého sklářství.

Dale Chihuly (1941) je americký multimediální umělec. Studoval na University of Wisconsin a Rhode Island School of Design, kde také v letech 1968-1980 vyučoval. Chihulyho díla jsou zastoupena ve více než 200 sbírkách po celém světě. Mezi jeho samostatné výstavy patří Chihuly Over Venice (1995-96), Chihuly in the Light of Jerusalem (1999) a výstavy v de Young Museum v San Franciscu (2008), v Museum of Fine Arts v Bostonu (2011) a v Montreal Museum of Fine Arts v Kanadě (2013). V roce 1969 navštívil Československo a spřátelil se se Stanislavem Libenským a Jaroslavou Brychtovou. V následujících letech se všichni tři stali předními hybateli mezinárodního hnutí ateliérového sklářství.

"Stanislav a Jaroslava mě dodnes ohromují, jako umělci i jako pedagogové, každý zvlášť i oba dohromady. Tím, že se podělili o své dovednosti a znalosti s jinými sklářskými umělci z celého světa, pomohli vytvořit mezinárodní společenství sklářských umělců a stali se již ve své době legendou.”

Dale Chihuly

"Dale je fenomén, který v průběhu celého svého života čím dál tím více směřuje k expresivnější, monumentálnější, ale hlavně svobodnější formě vyjadřování. Tím se stává absolutním géniem současného sklářského umění po celém světě.”

Stanislav Libenský

Jaroslava Brychtová, Dale Chihuly a Stanislav Libenský jsou tři klíčoví tvůrci spjatí s týmž materiálem, z nichž ovšem každý využívá zásadně odlišné postupy. To, že se tyto osobnosti ze zcela odlišného prostředí a příslušníci odlišných generací, kteří ani nehovořili stejným jazykem, staly dobrými přáteli, je svým způsobem zázrak a dokládá to skutečnost, že umění dokáže prolamovat hranice a sjednocovat.

Douglas & Katya Hellerovi, 2018

DOPROVODNÝ PROGRAM

16. 6. a 25. 8. / 14-17 h Rodinná výtvarná dílna Rozlomit světlo

24. 6. a 16. 9. / 14 h Komentovaná prohlídka s Pavlem Karousem po architektonických realizacích Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové v Praze

14. 7. / 14-17 h Rodinná výtvarná dílna Rozlomit světlo

28. 7. / 14-18 h Otevřené výtvarné dílny DOXíkův dětský den

20. 9. / 19 h Promítání filmu Space of Light + diskuze s režisérem filmu Jiřím Málkem a umělcem Charlesem Parriottem

22. 9. / 14-17 hRodinná výtvarná dílna Rozlomit světlo

Další doprovodné akce na http://www.dox.cz

Fotografie v tiskové kvalitě jsou ke stažení na: www.dox.cz/cs/press

Jan Machonin

media@dox.cz

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1, 170 00, Praha 7

Spoluorganizátoři: Chihuly Studio, rodiny Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové

Hlavní partner výstavy: Skupina ČEZ

Partneři výstavy: Uměleckoprůmyslové museum v Praze, The Estate of Gerard L. Cafesijan

Podpořili: Dorotheum, Velvyslanectví USA v Praze, Redrock Construction

Partneři Centra DOX: Magistrát hlavního města Prahy, Nadační fond Žvast, Metrostav, Ministerstvo Kultury ČR, Premiant City Tour s.r.o.

Mediální partneři Centra DOX: Hospodářské noviny, RESPEKT, Art & Antiques, Xantypa, Prague Events Calendar

Klíčová slova ČR-výtvarné-sklo-Centrum současného umění DOX

Zpracovatelský a výrobní průmysl