SANEP: Primátor hl.m.Prahy (květen 2018)

Praha 15. května 2018 (PROTEXT)

Pražané v čele pražského magistrátu preferují nadále v přímé volbě bývalého primátora Bohuslava Svobodu následovaného Hřibem. Třetím nejpreferovanějším je Patrik Nacher, který zaznamenal největší nárůst hlasů

O činnost radních magistrátu hl. města Prahy se pět měsíců před konáním komunálních voleb v souhrnu zajímá 39,8 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hl. m. Prahy.

Mezi nejznámější tváře pražského magistrátu patří nadále stávající primátorka Adriana Krnáčová, a to společně s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou a Matějem Stropnickým. Pouze tyto tři představitele pražského magistrátu zná více jak 50 % Pražanů.

Z celkem 65 zastupitelů hl. m. Prahy se nicméně 52 zastupitelů pohybuje pouze pod 7% znalostí.

Aktuálních hypotetických přímých voleb primátora hl. města Prahy by se zúčastnilo 39,9 % Pražanů, kteří by do čela Magistrátu hl. m. Prahy zvolili bývalého primátora a rovněž stávajícího poslance za ODS Bohuslava Svobodu, kterému v roce 2016 soud udělil podmíněný trest v kauze Opencard. Proti tomuto rozhodnutí se bývalý primátor odvolal. I přesto však Bohuslava Svobodu nadále Pražané, kteří jej tak patrně nepovažují za hlavního viníka v kauze Opencard, vnímají jako nejvhodnějšího kandidáta na primátorský post.

Za nejpreferovanějším Bohuslavem Svobodou následuje lídr Pirátů Zdeněk Hřib, který sice není pražským zastupitelem ani radním, ale je primátorským kandidátem této strany.

Zdeněk Hřib, který aktuálně získal podporu 10,1 % Pražanů, kteří by v květnu přišli k volbám, tak na druhé pozici vystřídal Adama Zábranského (Piráti). Voliči Pirátů tak bez ohledu na znalost daného kandidáta preferují zvoleného lídra a kandidáta Pirátů na primátorský post, kterým je právě Zdeněk Hřib. Rostoucí voličská podpora Pirátů se tak již řadu měsíců ukazuje i v Praze, kdy právě voliči této strany nejprve podporovali Mikuláše Ferjenčíka, po jehož odchodu se tato podpora přesunula na Adama Zábranského a aktuálně voličský elektorát Pirátů preferuje Zdeňka Hřiba.

V nadcházejících průzkumech spol. SANEP bude nadále postupně zařazovat i případné další lídry jednotlivých stran a hnutí, kteří nejsou pražskými zastupiteli.

Na třetí místo postoupil zastupitel a poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který suverénně vyhrál pražské primárky a je nominován na lídra komunálních voleb, kdy jeho nominaci musí potvrdit ještě příslušné stranické orgány. Patrik Nacher, který je veřejnosti znám jako bojovník proti bankovním poplatkům, propagátor finanční gramotnosti, rozšířil své aktivity i do oblasti ochrany spotřebitelů a v květnu rovněž vydal knihu, se tak posouvá i v oblasti znalosti a zjevně i obliby u pražských voličů hnutí ANO. Patrik Nacher je rovněž nejpreferovanější personou v barvách hnutí ANO, které získalo v Praze nejvíce hlasů, jak v komunálních volbách v roce 2014, tak i ve sněmovních volbách v roce 2017. Stávající primátorka Adriana Krnáčová, která oznámila, že se již nebude v nadcházejících volbách ucházet o primátorský post, pak zastává sedmou pozici z pohledu hypotetických rozhodnutých voličů.

Na čtvrté místo pak sestoupil ze třetí pozice Jan Čižinský, který je členem KDU-ČSL a byl zvolený za trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN, ovšem v podzimních komunálních volbách hodlá kandidovat za politické uskupení Praha Sobě. V této souvislosti aktuálně Jan Čižinský pozastavil své členství v KDU-ČSL. Sestup Jana Čižinského, který je rovněž i poslancem za KDU-ČSL a starostou Prahy 7, ze třetího na čtvrté místo tak naznačuje, že tímto krokem a odklonem od své domovské strany přestává mít podporu lidovců, což může znamenat ještě další propad voličské podpory.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4. - 11. května 2018 na vybrané skupině 1.263 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel hl. m. Prahy ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel hl. m. Prahy dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Klíčová slova ČR-správa-volby-Praha-mínění-SANEP

Politika, veřejná správa a soudy