The Orthodox Times: Církevní budovy v Kazachstánu budou označeny "Jen pro starší 16 let"

Beaverton (Oregon) 23. ledna 2018 (PROTEXT/PRNewswire)

The Orthodox Times: Církevní budovy v Kazachstánu budou označeny ´Jen pro starší 16 let´ (PRNewsfoto/The Orthodox Times)

The Orthodox Times vydaly článek Jeleny Rakocevicové o aktuální situaci v náboženské sféře v republice Kazachstánu. Podle autorky vzbuzují poslední legislativní iniciativy vlády v této oblasti značné obavy a nový dodatek zákona o náboženských aktivitách a společenstvích navrhovaný vládou by, pokud by byl schválen, situaci ještě více zhoršil.

(Foto: https://mma.prnewswire.com/media/631106/Kazakhstan_Astana_Architecture.jpg )

Celý článek, publikovaný 18. ledna, naleznete zde: https://orthotimes.org/2018/01/18/religious-buildings-in-kazakhstan-to-be-labeled-16/#prettyPhoto

Navrhované změny by měly zmírnit šíření náboženského extremismu v zemi, ale aby tohoto cíle vládnoucí síly dosáhly, chtějí vážně omezit všechny náboženské aktivity v Kazachstánu, včetně tradičních náboženských vyznání, jako je islám, křesťanství a judaismus. Zákon zakazuje dětem mladším 16 let navštěvovat mešity, kostely a synagogy, pokud nemají doprovod alespoň jednoho z rodičů a písemný souhlas druhého z nich. Následně tak de facto zakazují všechny akce, jako jsou například exkurze a letní tábory, organizované náboženskými skupinami. Dávají rodičům právo omezovat děti mladší 16 let, které si nemohou svobodně zvolit svou víru. Zodpovědnost za omezování dospívajících, kteří navštěvují kostely, padá na duchovní. Ti by měli být trestáni za to, když se v jejich budově objeví "nezákonně" děti mladší 16 let. Kněží by v podstatě měli pracovat na odcizování mladé generace a nikoli na tom, aby ji přilákali, jak to normálně dělají.

Jelena Rakocevicková poukazuje na tyto a další alarmující a nezamýšlené důsledky navrhovaného zákona, jako například bezděčné směřování mladých k extrémistickým ideologiím, které by pro ně mohly být přitažlivější než jejich zbytečně zakazovaná a formalizovaná mírumilovná konkurence.

Zdroj: The Orthodox Times

Jelena Rakocevicová, The Orthodox Times USA, Beaverton, OR, 9450 SW Gemini Dr. 63259, E-mail: theorthodoxtimes@gmail.com, Tel : +1-877-2738-550

Klíčová slova USA-Kazachstán-společnost-víra-The Orthodox Times

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)