Poběžovice v rytmu harckých kanárů

Poběžovice (Domažlicko) 4. ledna (PROTEXT)

Harcký kanár

Znak města Poběžovice Harcký kanár v dolech

POZVÁNKA na poslech vítězných kolekcí harckých kanárů, který se koná v rámci 82. mezinárodní mistrovské soutěže ve zpěvu harckých kanárů Poběžovice 2018

Kdy: sobota 13. ledna 2018 od 15.30 hod.

Kde: Poběžovice (okr. Domažlice), Hotel Hubertus - Mariánská 91

Bližší informace podá: RNDr. Pavel Pivoňka - mobil: 606 434 022

Pořádá Český svaz chovatelů, z.s. - ZO ČSCH Poběžovice a ÚOK CHZK

Mezinárodní mistrovská soutěž ve zpěvu harckých kanárů je drobnochovatelská soutěž s vůbec nejdelší tradicí v naší zemi. Letos se koná již 82. ročník. Soutěž probíhá od 8. do 13. ledna 2018 v Poběžovicích. Rekordní tradice v pořádání této akce, konané každoročně od roku 1936, je zaznamenána v České knize rekordů vedené pelhřimovskou Agenturou Dobrý den, s.r.o. Ani v rámci evropských chovatelských klání nemá tato soutěž obdoby.

Harcké kanáry vyšlechtili horníci ve 2. polovině 19. století v německém pohoří Hartz. Chovali je nejen pro zálibu, ale i jako pomocníky pro práci v dolech. Kanáři totiž dokázali indikovat nebezpečné koncentrace důlních plynů. V naší zemi byli kanáři využíváni především v uhelných dolech ještě mezi světovými válkami. Český svaz chovatelů spolupracuje s vyhlášenými českými montanisty (především s Milanem Korbou, spoluautorem několika populárních publikací o podzemí naší vlasti a odborným poradcem nedávno odvysílaného televizního cyklu Tajuplný podzemní svět).

Dnes jsou harčtí kanáři chováni pro svůj nezaměnitelný dutý zpěv. Chcete si ho poslechnout? Přijďte na veřejnou prezentaci zpěvu vítězných kolekcí.

Kontakt:

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ, z.s.

e-mail: stejskalova@cschdz.eu

www.cschdz.eu

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-chov-hobby-kanáři-Český svaz chovatelů

Plzeňský (pm)

Zemědělství, životní prostředí
Média, společnost a životní styl