Exportérem Jihomoravského kraje je Thermo Fisher

Brno 20. prosince (PROTEXT)

Třiadvacátý ročník soutěže Exportér roku ovládla za Jihomoravský kraj společnost FEI Czech Republic s.r.o. působící od loňského roku pod značkou Thermo Fisher Scientific. Její vývoz za loňský rok převýšil hodnotu 8,5 miliardy korun. V celostátním měřítku si společnost polepšila o dvě místa - obsadila 12. příčku.

Ocenění si v pondělí převzali zástupci firem v Praze v Kaiserštejnském paláci. FEI Czech Republic, která se v loňském roce stala součástí americké společnosti Thermo Fisher Scientific, v Brně vyvíjí a vyrábí elektronové mikroskopy.

"Většina z nich mířila v loňském roce tradičně mimo Evropskou unii. Největší podíl našich produktů míří zejména do Asie a USA," uvedl ředitel společnosti Hynek Peřina. Jeden přístroj přitom dosahuje průměrné hodnoty 20 milionů korun. Mezi hlavní odběratele Thermo Fisher Scientific patří výzkumná a vývojová centra z oblasti živých a materiálových věd či zákazníci polovodičového průmyslu.

Kontakt:

Markéta Janková