Quarry Life Award 2018: Porota vybrala 6 projektů

Praha 13. prosince (PROTEXT)

Quarry Life Award je mezinárodní soutěž zaměřená na zvyšování povědomí o biologické hodnotě těžebních míst a hledání způsobů, jak tuto hodnotu dále posílit. V lomech a pískovnách společností Českomoravský cement, a.s., a Českomoravský štěrk, a.s., proběhl první ročník soutěže již v roce 2011. Hlavním cílem soutěže je podporovat někdy i netradiční projekty zaměřené na biodiverzitu v lomech a pískovnách.

V rámci těchto projektů byly v minulých letech provedeny mnohé průzkumy, které odhalily vzácné i chráněné druhy, vyskytující se v prostředí ovlivněném těžbou. Významným výstupem projektů jsou také realizovaná opatření, jako je změna postupu rekultivace, hloubení tůní nebo vybudování vyhlídky.

Soutěžní týmy se nejprve účastní národního kola v České republice, a dále pak automaticky postupují do kola mezinárodního.

Dne 1. prosince oznámila odborná porota složená z přírodovědců a zástupců vedení těžebních společností, kterých šest návrhů projektů bude v příštím roce realizováno. Od 1. ledna 2018 do 20. září 2018 bude šest týmů pracovat na svých projektech a o své práci budou informovat na svých blozích na webu http://www.quarrylifeaward.cz.

Do dalšího kola soutěže postupuje těchto šest projektů:

Projekty výzkumné:

- Kamenolom Hrabůvka: potenciál pro refugium vzácných druhů

- Sezónní aktivita včelstev ve vztahu k celkové biodiverzitě lomu (Mokrá)

- Jak geodiversita ovlivňuje méně známé skupiny bezobratlých a ekosystémy pískoven (Planá nad Lužnicí)

Projekty veřejné komunitní:

- „Hoď krátký pohled na Kamenolom Pohled“

- Cementíkovo putovaní aneb rodina na výletě (Mokrá)

- BIODIVERZITA A ČLOVĚK - propojení antropologických a ekologických souvislostí v lomu Bytča

Soutěžit se tedy bude v lomech v Hrabůvce, v Pohledu a v Mokré a na štěrkopískovnách Planá nad Lužnicí a Bytča.

Děkujeme všem, kteří zaslali své projekty. Všem postupujícím přejeme hodně štěstí a těšíme se na setkání v lomu či pískovně!

Kontakt:

Hana Michalíková