Evropská občanská iniciativa "STOP EXTREMISMU"

Linz 7. prosince (PROTEXT/ots)

150 000 podpisů proti teroru a jejich počet stále roste

Aktivistka za občanská práva Seyran Ates žádá o prohlášení o podpoře

Evropská občanská iniciativa "STOP EXTREMISMU" trvá na tom, aby EU přijala přísnější opatření proti jakémukoli druhu extremismu. Organizace dále s potěšením oznamuje, že svůj podpis již připojilo více než 150 000 občanů EU.

"Mám z tohoto velkého úspěchu radost," říká berlínská právnička a ženská aktivistka Seyran Ates, která je spoluzakladatelkou této občanské iniciativy. "Je to důkaz, že mnoho lidí v Evropě je připraveno aktivně čelit extremismu a teroru."

Evropská komise v červnu 2017 schválila evropskou občanskou iniciativu "STOP EXTREMISMU". Do června 2018 tato skupina shromáždí jeden milion prohlášení o podpoře občanů EU s hlasovacím právem. Pak budou Evropský parlament a Evropská komise požádány, aby do své agendy začlenily směrnici EU, kterou navrhuje iniciativa "STOP EXTREMISMU". "Jsem pevně přesvědčena, že můžeme dosáhnout milionu podpisů a předložit své požadavky v Bruselu," řekla Seyran Ates.

Iniciativa "STOP EXTREMISMU" je zaměřena proti islamistickému extremismu, stejně jako proti pravicovému extremismu, antisemitismu a levicovému radikalismu. "Pomocí opatření, která navrhujeme, chceme zajistit, aby občané Evropy mohli žít v bezpečí, míru a toleranci. Základem naší iniciativy je Evropská charta lidských práv," řekla Ates.

Nejdůležitější požadavky iniciativy STOP EXTREMISMU jsou například tyto:

-vytvořit celoevropskou definici extremismu všech typů

-neumožňit extrémistům pracovat ve školách, mateřských školách a jiných vzdělávacích institucích,

-přijmout právní opatření proti extremistické propagandě a nenávistné řeči - dokonce i na sociálních sítích,

-a zastavit financování extremistických institucí z jiných zemí EU.

"Je prostě nepřijatelné, že země jako Katar financují stovkami milionů eur extrémisty a nenávistné kazatele v Evropě, a tím připravují cestu násilí a terorismu," řekla Seyran Ates.

Podrobnosti o požadavcích Ates a jejích příznivcích najdete na webové stránce www.stopextremism.eu.

Seyran Ates říká: "Žádám všechny Evropany, kteří chtějí chránit svobodu a lidská práva v Evropě, aby učinili prohlášení o podpoře na stránkách www.stopextremism.eu.”

Další informace: Michael Laubsch, Tel.: +43 664 1540614, e-mail: media@stopextremism.eu

Obrázky Seyran Ates ke stažení: https://drive.google.com/drive/folders/1J5erJljg1gMFGf9N0oEt0FKGm1jwXgIi

Klíčová slova Rakousko-společnost-diplomacie-lidé-Verein Europäische Bürgerinitiative gegen Extremismus

Evropa, EU, NATO (es)