Helsinský výbor žádá ministra vnitra, aby odsoudil zákrok policie

Praha 24. listopadu (PROTEXT)

Český helsinský výbor žádá ministra Milana Chovance, aby veřejně deklaroval nepřípustnost podobných zásahů policie, jako byl zásah příslušníků krajské policie Olomouc při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou.

Vpád policie do soukromého bytu Jaroslava Hensla, který po - předchozím oznámení - pouze pouštěl píseň Modlitba pro Martu, a jeho následné odvezení do služebny není podloženo žádnými zákonnými postupy a bylo naprostou svévolí. Ministr se sice vyjádřil, že "událost musí projít vnitřní kontrolou Policejního prezidia", ale zásah neodsoudil.

Už při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyzval Český helsinský výbor ministra Milana Chovance v souvislosti s tehdejším naprosto nepřijatelným chováním policie k tomu, aby vyšetřil, kdo a jak byl za toto jednání policie odpovědný, a vyvodil z toho důsledky. Milan Chovanec oznámil, že postup policie bude vyšetřen, ale nakonec nikdo nebyl potrestán. Stejně tak se nenašel viník při demonstraci nacionalistů na Hradčanském náměstí 6. února 2016, kdy byl napaden vůz Českého rozhlasu a policejní příslušník rozhlasovým pracovníkům odmítl ochranu s agresivním vyjádřením na adresu Českého rozhlasu.

Bude-li zásah policie v Lipníku nad Bečvou vůči Jaroslavu Henslovi opět shledán jako přípustný a nezasahující do jeho základních lidských práv a svobod, je ministr vnitra přímo odpovědný za praktiky, které nás přibližují ke starým časům a likvidují demokracii v naší zemi.

Táňa Fischerová

předsedkyně ČHV

ikona TZ CHV policie

Kontaktní osoby pro tisk:

Mgr. Lucie Rybová

ředitelka Českého helsinského výboru