Občanské iniciativy žádají zachování pozice ministra pro lidská práva

Praha 24. listopadu (PROTEXT)

S ohledem na skutečnost, že Andrej Babiš pověřený sestavením nové vlády ve svém volebním programu navrhoval zrušení pozice ministra pro lidská práva, nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv Český helsinský výbor, Česká ženská lobby a Lumos jej otevřeným dopisem vyzvaly k zachování této pozice.

Podle zástupců nevládních organizací vyžaduje agenda lidských práv odpovídající institucionální, personální i finanční zabezpečení, pokud nemá být vykonávána pouze formálně.

"Považujeme za zásadní, aby se nová vláda nadále systematicky věnovala ochraně a naplňování lidských práv a občanských svobod všech zranitelných skupin jako jsou ženy, děti, senioři, osoby se zdravotním postižením, menšiny, osoby ve výkonu trestu a vazby a žadatelé o azyl včetně vyhodnocování toho, zda jeho orgány, např. policie, vězeňská služba a další státní instituce a úřady veřejné správy respektují české zákony včetně ratifikovaných mezinárodních úmluv o lidských právech. V rámci tzv. Univerzálního přezkumu lidských práv ze strany OSN (UPR) v listopadu 2017 obdržela Česká republika celkem 201 různých doporučení, co by měl stát v příštích pěti letech udělat, aby došlo k posílení ochrany práv výše uvedených skupin obyvatelstva a k plnění závazků státu v oblasti lidských práv. Je nutné připravit akční plán, jak tato doporučení postupně naplnit a začít jej neprodleně realizovat. A to je úkol hodný ministra pro lidská práva," sdělila Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru.

Na dříve zaslaný dopis a výzvu předsedkyně Českého helsinského výboru Táni Fischerové Andrej Babiš reagoval pouze poděkováním za nabídku spolupráce. K pozici ministra pro lidská práva se nevyjádřil.

ikona Dopis Táni Fischerové

Kontakt:

Mgr. Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru,

email.: lucie.rybova@helcom.cz,

tel.: + 420 602 646 640 www.helcom.cz

Klíčová slova ČR-vláda-právo-lidská-Český helsinský výbor

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl