Výstava obrazů Antonína Střížka, 15. 11. – 31. 12. 2017

Liberec 21. listopadu (PROTEXT)

Magnolie, 90x100 cm Karlín, 100x120 cm

Banální příběhy všedního dne v obrazech mezinárodně uznávaného malíře Antonína Střížka... Galerie Prostor 228 v Liberci představuje výstavu existenciálně laděných obrazů tohoto respektovaného umělce. Galerie tak pokračuje v cyklu výstav, které jsou tematicky provázány, nabízí opět výjimečný umělecký zážitek.

Příběhy Antonína Střížka - úvodní slovo kurátora Ondřeje Jermana z vernisáže

Antonín Střížek je vypravěč příběhů. Ne příběhů epicky velkolepých, ale spíš každodenních, banálních, existenciálně laděných. Skládá je z barevných ploch, s poctivostí, která znamená i nejistotu konečného výsledku. Malíř – rebel, který pro subjektivní vyjádření nehledá abstraktní formu, ale skrze objektivní situaci vypráví individuální příběh. Krajina, město, se tak stávají jevištěm lidských her, které proměňují naši zažitou perspektivu. Jako by Střížek zmenšoval dějinné, objektivní a do popředí vystoupily drobné momentky všedního života. Lidský příběh se tak neodehrává na pozadí ducha doby, ale naopak.

Snad díky tomu jsou nám Střížkova plátna tak blízká, přístupná: stávají prostorem po reprodukci vlastních dávných zážitků a pocitů. Samozřejmě, vzpomínky se pojí s pomíjivostí, ztrátou, možná i marností, ale zároveň jistou radostí, která vyplývá z bezpečné srozumitelnosti světa. Antonín Střížek představuje objektivní situace, kterým ale přikládáme, jako diváci, různé významy v kontextu subjektivního prožitku. Autor tak vytváří unikátní svět, ve kterém je subjektivní – objektivní, dějiny – individuální osud, soukromé – veřejné k sobě komplementární.

Všeobecně prospěšný Spolek PROSTOR 228 provozuje výstavní galerii, původně založenou v dubnu 2012 jako soukromou galerii manželů Jermanových. Tato galerie prezentuje ceněné autory současné malířské scény a je jednou z mála libereckých galerií, která disponuje unikátní vnitřní dynamikou živého organismu: jsme svědky moderního konceptu výstavnictví, který se zároveň hlásí k tomu nejlepšímu z dosavadní tradice.

Adresa:

Galerie PROSTOR 228, Studničná 227 (vchod z Perlové), 460 01 Liberec 2

Galerie je provozovaná všeobecně prospěšným Spolkem PROSTOR 228

Studničná 227/9

460 01 Liberec 2 - Nové Město

Web: Galerie Prostor 228

E-mail: info@prostor228.cz

Sociální síť: https://www.facebook.com/prostor228

Kontaktní osoby:

Petr Jerman, mob.: 608071033

Michaela Jermanová, mob.: 606490380

Ondřej Jerman, mob.: 734360014

Otevírací doba:

úterý a středa 9.00 – 13.00 a 14.30 – 19.00

Mimo uvedenou otevírací dobu doporučujeme ověřit přístupnost galerie na čísle 608 071 033.

Vstupné je zdarma.

Klíčová slova ČR-společnost-kultura-výtvarné-Galerie PROSTOR 228