Lockheed Martin nabízí Norsku zbraňový systém pro lodě

BETHESDA 4.března (PROTEXT/ots)

Společnost Lockheed Martin Government Electronic Systems (GES) předložila španělské loďařské společnosti Empresa Nacional Bazan svou nabídku integrovaného zbraňového systému pro novou řadu fregat, na něž vypsalo zakázku Královské norské námořní loďstvo.

Bazan, dodavatel integrovaných systémů a vedoucí v týmu Bazan/Lockheed Martin, který se účastní soutěže, začlení nabídku GES do své celkové nabídky, která byla předložena norské vládě 1.března. Lockheed Martin jediným dodavatelem integrovaných zbraňových systémů v USA, který je součástí týmů loděnic, které zůstávají v konkursu. Potenciální hodnota zakázky pro Lockheed Martin přesahuje 500 miliónů USD. "Věříme, že tým Bazan/Lockheed Martin připravil nabídku, která poskytuje Norskému královskému námořnictvu nejlepší hodnotu a plně vyhovuje jeho požadavkům na budoucí poslání," uvedl Joseph D. Antinucci, prezident Lockheed Martin Naval Electronics & Surveillance Systems, jejíž provozní jednotkou je GES. "Jakožto nejvyšší priorita v programu zbrojních zakázek Norska má tento program kriticky důležité důsledky pro bezpečnost Norska a pro celkové obranné zájmy zemí NATO. Nabídka týmu Bazan/Lockheed Martin odráží jeho úsilí nabídnout nejlepší a nejvyváženější řešení pro Norské královské námořnictvo a norskou vládu pokud jde o dostupnost a vyspělé technické schopnosti".

Norské královské námořnictvo má v plánu v rámci programu koupit pět až šest fregat. Očekává se, že norská vláda počátkem dubna sníží počet kandidátů na dva týmy a letos v srpnu pak přidělí konečnou smlouvu jedinému týmu.

Úsilí týmu se opírá o úspěšnou spolupráci obou společností v rámci programu fregat F-100 AEGIS. Loď F-100, nejnovější zástupce třídy pro boj na hladině, je jedna z nejvyspělejších a nejmodernějších fregat v dnešním světě. Plavidlo v sobě spojuje zkušenost společnosti Bazan s konstrukcí fregat a útočný systém AEGIS společnosti Government Electronic Systems a radar SPY-1. V rámci programu F-100 se plánuje postavit čtyři lodě, přičemž stavba první z nich už probíhá v loděnicích E.N. Bazan Ferrol Shipyard v severozápadním Španělsku.

Nabídka Bazan/Lockheed Martin Norskému královskému námořnictvu také představuje hmatatelný důkaz realizace memoranda o záměrech (MOU), které společnosti podepsaly minulý měsíc. Memorandum konkrétně poskytuje základ pro spolupráci společností při analýze vhodnosti konstrukce fregaty Bazanu pro mezinárodní trh a při společném vyhledávání příležitostí na trhu stavby lodí.

Nabídka integrovaného zbraňového systému GES je odvozena od bojového systému AEGIS amerického námořnictva, pro něž GES slouží jako přední dodavatel a zprostředkovatel. Díky tomu nabídka týmu Bazan/Lockheed Martin zajišťuje vysoký stupeň vzájemné kompatibility mezi námořními silami Norska, USA a jejich spojenců, což usnadňuje provádění společných misí.

Kromě toho Lockheed Martin v současné době navazuje kontakty s klíčovými členy norského vojenského průmyslu, aby si zajistil jejich účast na konstrukci, výrobě a podpoře integrovaného nového systému pro novou fregatu.

"Tento program dává společnosti Lockheed Martin významnou příležitost navázat pevné kontakty ve vojenském průmyslu v Norsku a jinde v Evropě, na základě našeho úspěchu ve Španělsku u programu F-100," uvedl Antinucci.

Nabídku Bazan/Lockheed Martin podporují prostřednictvím větších subdodavatelských zakázek i další podnikatelské jednotky společnosti Lockheed Martin Naval Electronics & Surveillance Systems a také další americké zbrojní společnosti.

E.N. Bazan byla založena v roce 1742 jako loděnice pro španělské královské loďstvo a nyní se plně věnuje navrhování a konstrukci plavidel jak pro španělské námořnictvo, tak mezinárodní trh. E.N. Bazan zaměstnává více než 7000 osob ve třech svých závodech.

Lockheed Martin Government Electronic Systems s ústředím v Moorestown ve státě New Jersey je součást společnosti Lockheed Martin Naval Electronics & Surveillance Systems, která dodává bojové systémy pro lodě a ponorky, systémy protiponorkové obrany a námořního střežení, systémy řízených střel, radarové a sensorové systémy, služby integrace palubních systémů a další vyspělé systémy a služby pro zákazníky na celém světě.

Naval Electronics & Surveillance Systems je největší součástí v rámci Lockheed Martin Electronics Sector, která je jedničkou v navrhování, vývoji a výrobě vyspělých elektronických systémů pro globální obranu, kosmonautiku, civilní a komerční trhy.

ots Original Text Service: Lockheed Martin Government Electronic Systems

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontact: Jim Tierney, 609-722-5848; nebo Rich Palmay, 609- 722-2708; oba z Lockheed Martin Government Electronic Systems

Informace o společnosti:

http://www.prnewswire.com/comp/534163.html nebo fax 800-758- 5804, linka 534163