1. listopadu (PROTEXT)

V Praze odstartoval svátek všech milovníků šampaňského – festival Grand Jour de Champagne 2017. Příští týden se přesune do Brna

V Praze začal XI. ročník unikátního festivalu šampaňského – Grand Jour de Champagne 2017. Letošní ročník je mimořádný hned v několika ohledech. Jedná se totiž o jeden z nejbohatších ročníků, co se týká programu, zúčastněných domů nebo gastronomických eventů. Příští týden se přesune do Brna, kde potrvá do 8. listopadu.

Co lze ochutnat na galadegustaci Champagne Exhibition?

S velkým očekáváním je vždy spojena galadegustace Champagne Exhibition, která se uskuteční v pátek 3. listopadu na půdě francouzské ambasády v Praze. I v tomto případě bude letošní ročník mimořádně silný – kromě tradičních účastníků, jako je Mailly Grand Cru, deVenoge, Delamotte, Diebolt Vallois, Taiitinger, Louis Roederer nebo R&L Legras, potvrdily svou účast i další champagne domy. Mezi nováčky patří Gosset, Billecart Salmon, J.-M. Séléqu, Joseph Perrier nebo Vallart. Velmi zajímavou zkušeností je spolupráce s domem Club Trésors de Champagne, který má 24 členů. Hosté budou moci okusit víno ze dvou z nich - Forget Chemin a Rémy Massin et Fils.

Letošní michelinský šéfkuchař je z Provence

Je tradicí, že pozvání na festival přijme každý rok hvězda kulinářského nebe. Letos jí je Glenn Viel, šéfkuchař kultovní restaurace L´Oustau de Baumani?re v Provence, oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Glenn Viel patří mezi nejnadanější francouzské kuchaře současnosti, jako šéfa své restaurace si ho vybral přímo majitel Jean-André Charial. Letošní menu by podle znalců mělo patřit k těm nejlepším v historii festivalu Grand Jour de Champagne. Glenn Viel si zakládá na používání kvalitních produktů, kombinaci různých, zdánlivě nesourodých chutí i na těch nejmenších detailech.

Netradiční spojení chutí v Praze a nováček v Brně

Jedna z velmi očekávaných akcí se odehraje ve vyhlášené pražské restauraci SaSaZu. Na milovníky champagne zde čeká netypické snoubení chutí s názvem „Asie welcomes Champagne“. Brněnská část festivalu se tradičně odehraje v hotelu International (BEST WESTERN PREMIER Hotel International Brno), novinkou je zapojení čerstvé hvězdy mezi moravskými podniky – designové restaurace Signature. Její zakladatelé, Jiří Lešikar (mj. ambasador champagne domu de Venoge) a Lumír Sendrei, se rozhodli zlepšit gastronomickou úroveň D1, což se jim bezezbytku podařilo. Pomáhá jim v tom také šéfkuchař Pavel Veltruský, který vařil i pro hollywoodské hvězdy Jakea Gyllenhaala nebo Julii Roberts.

Informace naleznete na http://www.champagne-grandjour.cz a na FCB, několik posledních vstupenek lze rezervovat na event@champagne-grandjour.cz.

Partnerem festivalu je společnost De'Longhi.

Výběr z programu Grand Jour de Champagne 2017

Středa 1. listopadu

Banket - Champagne menu Glenn Viel (**), Francouzská restaurace, Obecní dům, Praha

Čtvrtek 2. listopadu