O nastávajícím víkendu budou dobrovolníci opět uklízet

Praha 21. září (PROTEXT)

Tuto sobotu 23. září vyvrcholí podzimní etapa celorepublikové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017. Od časného sobotního rána budou dobrovolníci na 120 místech po celé republice opět uklízet černé skládky i drobný nepořádek. Dvacítka úklidů již v září proběhla a dalších 70 akcí se chystá v pozdějších termínech.

Minulý víkend proběhlo tradiční čištění Vltavy po vodácké sezóně, kterého se i přes nepřízeň počasí zúčastnilo 176 dobrovolníků, uklízejících řeku a její nejbližší okolí přímo z lodí. "Letos nás příjemně překvapilo výrazně menší množství nepořádku oproti předchozím ročníkům akce," říká jedna z účastnic této vodácké akce, Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Nejvíce podzimních akcí proběhne tuto sobotu, nechystá se však jen uklízení. Například v Brně se bude konat druhý ročník celodenní populárně-vzdělávací akce pro malé i velké děti s názvem Recykliště. Jde o akci s řadou soutěží na téma odpady a jejich recyklace, která proběhne na dopravním hřišti Městské policie v Brně - Pisárkách. "Pro mladší i starší děti máme nachystánu recyklační soutěž o hodnotné ceny a novinkou druhého ročníku bude JARMARK s mottem Jeden donese, druhý odnese, jehož cílem je vdechnout nový život věcem, které už majitelé sami nepoužívají a jinému ještě mohou dobře posloužit," sdělil nám jeden z pořadatelů akce, Radek Janoušek.

Potěšující je, že se do uklízení Česka kromě škol, obcí a spolků stále více zapojují i firmy. Na podzim uklízí například zaměstnanci společností Veolia, AT&T, Hotelu Dlouhé Stráně, Komerční banky či Saint-Gobain, kteří se zapojí dokonce na několika místech, kde má firma výrobní závody. "Firmy tímto způsobem prokazují nejen svoji společenskou odpovědnost, ale i sounáležitost s místem, kde působí a které spolu s námi pomohou uklidit," doplnil Janoušek.

Přidejte se i Vy! O nastávajícím víkendu má být sice zataženo, ale pršet by nemělo, je to ideální příležitost vyrazit do přírody a udělat něco pro své zdraví, okolí, životní prostředí... Z pestré nabídky akcí si můžete vybrat tu svou, stačí se podívat na mapu úklidů na webu www.uklidmecesko.cz

Kontakt:

Radek Janoušek

e-mail: radek@uklidmecesko.cz

Klíčová slova ČR-ekologie-Spolek Ekosmák

Zemědělství, životní prostředí
Média, společnost a životní styl