Kumšt.art: Český startup chce nahradit obrazy z IKEA originálním uměním od studentů

Praha 11. srpna (PROTEXT)

Češi lační po uměleckých dílech. Kvůli vysoké ceně originálů však často skončí s tuctovými kopiemi, které lze koupit na každém rohu. Startup Kumšt.art se rozhodl situaci změnit a propojuje nadané studující umělce se zájemci o jejich díla. Všechna díla jsou dostupná prostřednictvím propracované online platformy www.Kumst.art. Podívat se na vybrané kousky mohou již tento víkend návštěvníci festivalu Design Piknik v rámci první vernisáže startupu.

Trh s uměním je pro širokou veřejnost nepřehledný a díla bývají drahá. Mladí umělci naproti tomu tvoří skvělá díla, která se málokdy dostanou na veřejnost. Mezi tím lidé hledají unikátní obrazy, které by si doma pověsili na zeď. „V Kumšt.art jsme oba světy propojili a umožnili umělcům během několika kliknutí vystavit díla do online galerie. Mohou se tak živit tím, co je nejvíce baví,“ zmiňuje Michael Horký, v jehož hlavě nápad na Kumšt.art vznikl. Každé dílo na Kumšt.art je unikát a jakmile jej někdo jednou koupí, znovu se v prodeji neobjeví.

Nechme talenty vydělávat si tím, co je baví

V rámci spolupráce s festivalem Design Piknik jsou vybraná díla vystavena na vernisáži v Počátkách, kde budou k vidění do konce srpna. V průběhu festivalového dne v sobotu 12. srpna bude navíc k vidění rozšířená část výstavy. „Všechna v Počátkách vystavená díla jsou dostupná v naší online galerii Kumšt.art a případní zájemci si mohou naskenováním QR kódů přečíst více informací o díle i jeho autorovi a případně umělecký kousek rovnou zakoupit,“ dodává Horký.

Na platformě pracoval čtyřčlenný tým startupu od počátku letošního roku a nyní začal aktivně kontaktovat studenty uměleckých škol, kteří se mohou bezplatně registrovat. Platforma se díky tomu každý den plní kvalitními díly, která si mohou zájemci pořídit za rozumnou cenu.

Kumšt chce nadále budovat silnou komunitu umělců a rozšiřovat funkce platformy.

O Kumšt.art Projekt vznikl na startupové akci Startup Weekend 2017 v Praze, zastřešenou společností Google a startupovými inkubátory. Během jediného víkendu musel tým složený z programátorů, marketérů a grafiků vytvořit unikátní platformu a přesvědčit odbornou porotu a investory, že má jeho nápad na studentskou platformu šanci na úspěch. Povedlo se a v srpnu tohoto roku došlo k finálnímu spuštění unikátní platformy nabízející originální umělecká díla za dostupné ceny.

Kontakt:

Michael Horký