Kriminalistický ústav získal nový elektronový mikroskop

Praha 25. července (PROTEXT)

Marek Kotrlý, KÚ

Spáchat ideální zločin je opět o něco těžší. Objevit i ty nejmenší stopy pomůže českým kriminalistům nový elektronový mikroskop TESCAN MIRA3. Ten dokáže analyzovat i pouhým okem neviditelné částice v řádech mikrometrů. Forenzní mikroskopie je stále více využívanou metodou, která přispívá k odhalování trestné činnosti a usvědčení pachatelů.

Prokázat pravost uměleckého díla, potvrdit, že automobil při nehodě svítil nebo určit, z jaké oblasti pochází zbytky hlíny z podrážky bot pachatele. To jsou jen některé případy, kdy přichází na řadu elektronový mikroskop. Laboratoře Kriminalistického ústavu disponují celkem pěti těmito přístroji. Jeden z nich je vybaven i iontovým svazkem, díky kterému je možné provádět přesné řezy do zkoumaného vzorku pro studium jeho vnitřní stavby.

"Elektronové mikroskopy využíváme zejména k analýze stop pořízených na místě činu. Jedná se o nejrůznější úlomky, částice střelného prachu nebo biologické stopy. Některé z nich mohou být velké jen několik mikrometrů. Dokážeme je ale zvětšit až 500.000krát a určit například chemické složení nebo původ zkoumaného vzorku," uvedl Marek Kotrlý, odborník na forenzní mikroskopii z Kriminalistického ústavu Praha.

Nový přístroj, který byl pořízen za více než 4,5 milionu korun, neměl do Prahy dlouhou cestu. Sestrojili ho pracovníci brněnské firmy TESCAN, která se výrobou elektronových mikroskopů zabývá více než 26 let. "Naše mikroskopy využívají kriminalistické laboratoře po celém světě, v poslední době jsme například posílali jeden přístroj do forenzní laboratoře indonéské národní policie," uvedl Robert Komanec, ředitel výroby společnosti TESCAN.

Na rozdíl od optických mikroskopů je výsledný snímek z elektronových mikroskopů pouze v šedých odstínech. I tak ale umožňuje zkoumat barvy a vědci dokáží na základě použitých pigmentů například určit barvu a typ automobilu, který odjel od nehody, nebo dodatečné úpravy smluv a jiných dokumentů.

Kontakt:

Magda Siroginová

tel.: +420 530 353 486

TESCAN ORSAY HOLDING, a.s. | Libušina třída 21, 623 00 Brno www.tescan.com | e: magda.siroginova@tescan.com | marketing@tescan.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-elektronika-policie-věda-firmy-Tescan Orsay Holding

Věda, vzdělávání a školství