Pozor na platby kartou v Chorvatsku, za každou transakci můžete zaplatit až 200 Kč

Praha 11. července (PROTEXT)

Používání platební karty v Chorvatsku může české turisty vyjít draho, banka si v některých případech strhne až 200 Kč za každou platbu. Na vině je způsob zúčtování, kdy obchodník namísto klasické bezplatné platby transakci zadává jako službu cash advance. Ta nabízí držitelům karty možnost vybrat hotovost na pokladně nebo na pobočce banky.

Nemilou zkušenost s platbou kartou v Chorvatsku má redaktor serveru Skrblík.cz Michal Pavelka: "Platil jsem na poště v Makarské známky za 97 Kč, přičemž na výpisu z účtu se objevil transakční poplatek 200 Kč za použití karty. Obratem jsem ho reklamoval u své banky. Bylo mi řečeno, že záleží na nastavení platebního terminálu obchodníkem a že mi poplatek vrátit nemohou."

Skrblík.cz Čechům mířícím do Chorvatska doporučuje informovat se před použitím karty, jakým způsobem bude transakce zúčtována. Poplatek za cash advance se strhává u debetní i u kreditní karty, jeho výše se napříč bankami liší.

Poplatek za využití cash advance v zahraničí:

BankaPoplatek
Air Bank25-100 Kč
Česká spořitelna125 Kč
ČSOB200 Kč
Equa bank99 Kč
Komerční bankanejméně 100 Kč
mBanknejméně 29 Kč
Moneta Money Banknejméně 200 Kč
Raiffeisenbank150 Kč + 0,5 % z částky
UniCredit Bank100 Kč + 0,5 % z částky

Cash advance není jediným kamenem úrazu, který hrozí při platbě kartou v zahraničí. Druhým je služba Dynamic Currency Conversion (DCC), která dává zákazníkovi možnost zúčtování v českých korunách namísto lokální měny. Převodní kurz obchodníka je zpravidla méně výhodný než kurz používaný bankou.

Před platbou se vždy doporučuje zkontrolovat, zdali je částka na terminálu zobrazena v místní měně (např. HRK). Pokud je uvedena v českých korunách či v eurech, stačí požádat obchodníka o změnu.

Aktuální ceny benzinu i potravin, výhodné datové SIM karty a další rady před cestou do Chorvatska nabízí přímo Skrblík.cz.

priloha

Kontakt pro média:

Petr Sršeň, info@skrblik.cz, tel.: 608 168 501

Klíčová slova ČR-Chorvatsko-banky-rekreace-firmy-PUEBLO-Skrblik.cz

Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika