Mladí lidé se zajímají o lesnictví

Kostelec nad Černými lesy 20. června (PROTEXT)

Společná fotografie účastníků národního kola po prvním soutěžním dni. Rozloučení s letošním národním kolem po slavnostním vyhlášení výsledků.

Ve dnech 14. a 15. června se v národním kole soutěže Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) utkalo 12 nejlepších tříčlenných družstev z celé republiky, aby se rozhodlo o vítězi, který bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále v maďarské Šoproni. Cílem této soutěže, která je určena mládeži od 13 do 19 let, je zlepšit povědomí o významu lesů a lesnictví.

"Popularita soutěže každoročně narůstá. Letošního již sedmého ročníku se zúčastnilo 1116 žáků a studentů základních a středních škol na úrovni místních kol, což je o 57 procent více ve srovnání s loňským rokem. Určitě je třeba poděkovat všem, kteří se na organizování soutěže podílejí a podporují ji: Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR, PEFC, Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně, SLŠ Hranice, ČLA Trutnov, Lesnické školy Písek, SLŠ Žlutice a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů“, uvedl Pavel Draštík, předseda České lesnické společnosti, která je organizačním garantem této soutěže pro všechny zvídavé školáky.

"Podmínky soutěže vyžadují širokou teoretickou, ale také praktickou znalost lesnictví a přírody obecně. Soutěžící píšou písemný test a pokračují poznáváním přírodnin. V národním kole musí navíc připravit prezentaci v anglickém jazyce na aktuální téma. Letos jsme zvolili téma: Jaký je hlavní problém lesů ve vašem okolí a co pro to můžete dělat vy/ co pro to děláte vy?," uvedl za odborného garanta soutěže a organizátora národního kola děkan Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze prof. Marek Turčáni.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo v Arboretu Fakulty lesnické a dřevařské v Kostelci nad Černými lesy. V kategorii mladších žáků (13-15 let) zvítězilo družstvo z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Hradec Králové ve složení Daniel Čičovský, Kateřina Marešová a Eliška Ludmila Frolová. V kategorii starších žáků (16-20 let) se o celkové prvenství uskutečnil velký boj mezi družstvem z Gymnázia Chotěboř a družstvem z ČLA Trutnov. Nakonec o necelý bod vyhrálo družstvo z České lesnické akademie Trutnov ve složení Lenka Barnetová, Matouš Hruban a Jan Messner.

Kontaktní osoby:

Ing. Radim Löwe

Organizátor národního kola YPEF

Marketingové oddělení, Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze

Kamýcká 129, 165 21 Praha 6 - Suchdol

lowe@fld.czu.cz, +420 607 108 112

Ing. Marek Šuba

Národní koordinátor YPEF

Česká lesnická společnost, z. s.

Novotného Lávka 5, 116 68 Praha 1

suba@slshranice.cz, +420 737 966 077