Srdce se vrátilo do Sněmovny

Praha 23. května (PROTEXT)

Srdce se vrátilo do Sněmovny Zdroj: PS PČR

"Z toho, že se Srdce s láskou darované vrátilo po roce zase do Poslanecké sněmovny, mám upřímnou radost. Už loni sem přineslo příjemnou změnu. Sál, kde běžně probíhají napjaté debaty, naplňuje dnes radost a láska. Myslím tím opravdová, upřímná a hluboká láska. Nejen ta povrchní, kterou se oháníme, když chceme, abychom se zalíbili jiným.“ Tak zahájil dnešní setkání vítězů celostátní soutěže Srdce s láskou darované předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, který dal soutěži záštitu.

V hlavním zasedacím sále zasedly na místa poslanců téměř dvě stovky žáků se svými učiteli a vychovateli. Ti se do Prahy sjeli z různých koutů republiky jako nejlepší ze 4000 dětí z více než 120 škol, které se do třetího ročníku této soutěže zapojily. Na mnoha z nich probíhala školní kola, Srdcem žily opět celé obce. Do soutěže nakonec přišlo 200 přihlášek, z nichž vybrat tu nejlepší práci dalo porotě, ve které mimo jiné zasedali herci Studia Ypsilon Martin Dejdar, Jiří Lábus a Jan Jiráň s ředitelem Ypsilonky Janem Schmidem, hodně zabrat.

Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. V mladší (MŠ a 1. a 2. třídy) zvítězila 1. A ze ZŠ Církevní ve Veselí nad Moravou s příspěvkem Srdce školácké věnovaným spolužačce, kterou postihla dopravní nehoda. Ve starší kategorii (3. až 9. ročníky základních škol) získala první místo 3. L ze ZŠ Jižní v Praze 4 s projektem Cesta světem nevidomých. Soutěžící prošli dlouhou cestou: od knihy přes divadelní představení, neviditelnou výstavu, výrobu hmatových a čichových srdíček a pexesa, návštěvu nevidomého učitele hudby až k předání srdcí ve škole pro zrakově postižené. Stejně jako v předchozích ročnících se hlasovalo na internetu, kde děti nasbíraly neuvěřitelných 100 tisíc hlasů. Nakonec vyhráli třeťáci ze ZŠ a MŠ Bořitov s Labyrintem srdce, který věnovali babičkám a dědečkům z Domova pro seniory v Černé Hoře.

Za myšlenkou soutěže Srdce s láskou darované stojí od počátku vydavatelství ANTECOM a společnost OPTYS, které jsou také jejími hlavními sponzory. Patronem je Studio Ypsilon. Dalším významným sponzorem je strojírenská firma FILÁK. K nim se letos připojily společnosti GUMEX, Magická Helena, Muzeum krajky ve Vamberku, Boutique hotel Radun, Jana Chmelařová, čokoládovna Pralinka a perníkárna JaJa. Hlavním mediálním partnerem je časopis AGE.

„Bohužel často zapomínáme na základní hodnoty, na nichž naše společnost došla až do dnešního dne. Jimi je právě láska a schopnost si vzájemně pomáhat. Dětem můžeme závidět, že na tyto přirozené hodnoty nezapomněly. Svoje city projevují upřímně, bez kliček a přetvářky. V tom se od nich máme co učit. Přál bych jim, aby jim tyto vlastnosti zůstaly,“ uzavírá předseda sněmovny.

Třetí ročník soutěže Srdce s láskou darované tedy slavnostně skončil. Ať žije nový ročník, o kterém se více dozvíte již brzy na www.srdceslaskou.cz a v časopise AGE.

Foto: Zdroj PSP ČR

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.

Redakční servis: +420 602 313 176

produkce@antecom.cz

www.srdceslaskou.cz

www.age-management.cz

www.antecom.cz

priloha

Klíčová slova ČR-sociální-školy-výtvarné-děti-firmy-Antecom

Věda, vzdělávání a školství
Politika, veřejná správa a soudy