Quarry Life Award 2018: Zahájení 4. ročníku soutěže na podporu biodiverzity

Praha 17. května (PROREXT) - Dne 15. května 2017 vyhlásila skupina HeidelbergCement další ročník mezinárodní vědecké a vzdělávací soutěže Quarry Life Award na podporu biodiverzity v lomech a pískovnách. Tato jedinečná stanoviště budou opět přístupná soutěžním týmům z řad studentů, odborníků a dalších zájemců.

Soutěž probíhá ve 26 zemích na pěti kontinentech. Česká republika, která se do soutěže zapojuje již počtvrté, patří díky celkovému vítězi prvního ročníku a vítězi jedné z vypsaných kategorií v ročníku následujícím k nejúspěšnějším zemím. Studenti, vědci, neziskové organizace a další zájemci mohou zaregistrovat svůj návrh projektu do 20. listopadu 2017 na webové stránky http://www.quarrylifeaward.cz.

Ve 4. ročníku jsou vyhlášeny soutěžní kategorie rozdělené do dvou skupin:

Výzkumné projekty:

• Péče o biodiverzitu

• Výzkum druhů a jejich stanovišť

• Za hranicemi lomu

Projekty, které zvýší povědomí o ekologii těžebních lokalit a/nebo povedou ke zvýšení biodiverzity, zlepšení stavu krajiny nebo hospodaření s vodou, jsou určeny zejména pro studenty univerzit, akademiky, vědce, odborné pracovníky a neziskové organizace.

Veřejné komunitní projekty:

• Biodiverzita a vzdělávání

• Propojení lomů a místní komunity

• Studentský projekt (pro studenty základních a středních škol)

Projekty, které pomohou lépe propojit těžební místa a aktivity těžebních společností s místní komunitou a zvýšit povědomí širší veřejnosti o biodiverzitě na těchto místech, jsou vhodné pro jednotlivce nebo školy, neziskové a ekologické organizace, ať už s vědeckým zázemím nebo bez něj, ale se zájmem o přírodu.

Šest nejlepších návrhů projektů bude vybráno pro realizaci v terénu. Realizační období bude zahájeno 1. ledna a potrvá do 20. září 2018. Výběr proběhne na základě posouzení inovativnosti, proveditelnosti, přidané hodnoty, zapojení veřejnosti a výchovných hledisek.

Všechny vybrané projekty budou současně soutěžit na národní i mezinárodní úrovni. V národním kole získají první dva vítězné projekty ceny 5 000 eur a 2 500 eur. Ceny budou uděleny zvlášť pro projekty výzkumné a zvlášť pro projekty veřejné komunitní. V mezinárodní soutěži budou uděleny ceny 10 000 eur vítěznému projektu v každé kategorii. Celkovému vítězi soutěže bude za nejlepší projekt udělena hlavní cena ve výši 30 000 eur.

Pořadateli soutěže v České republice jsou společnosti Českomoravský cement, a.s., a Českomoravský štěrk, a.s., přední výrobci cementu a kameniva v ČR. Těžební místa zařazená do národní soutěže v České republice jsou lom Mokrá u Brna, lom Pohled, lom Hrabůvka, lom Branžovy a pískovna Planá nad Lužnicí. Na Slovensku je do soutěže zařazena pískovna Bytča.

Zájemci o soutěž mohou kontaktovat český koordinační tým a dozvědět se více informací např. o soutěžních lokalitách a možnostech exkurze.

Pravidla soutěže a aktuální informace naleznete na http://www.quarrylifeaward.cz nebo na e-mailu quarrylifeaward.cz@heidelbergcement.com.

Kontakt:

Ing. Lukáš Volša

Českomoravský cement, a.s.

E-mail: lukas.volsa@cmcem.cz

www.heidelbergcement.cz

Klíčová slova ČR-stavebnictví-příroda-ekologie-školy-věda-zajímavosti-Českomoravský cement

Zemědělství, životní prostředí
Stavebnictví, bydlení a reality