Zákaz chovu kožešinových zvířat je prosazován nepravdivými argumenty

Jindřichův Hradec 16. května (PROTEXT)

S blížícím se třetím čtením zákona na ochranu zvířat proti týrání, jehož novela podle předkladatelů má zcela ukončit více než stoletou tradici chovů kožešinových zvířat, se opět objevily nepravdivé argumenty, které mají ovlivnit rozhodování poslanců.

Novela zákona č. 246/1992Sb. na ochranu zvířat proti týrání, která má za cíl zakázat chov kožešinových zvířat v České republice, se blíží ke třetímu čtení. Hlasovat se bude také o několika pozměňovacích návrzích, které předložily výbory nebo jednotliví poslanci. Chovatelé kožešinových zvířat podporují přijetí pozměňovacího návrhu, který by zavedl pro tyto chovatele nutnost vlastnit certifikát programu WelFur, který podpořil i Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny. „Aktivisté i předkladatelé novely se opět dopouštějí nepravdivého informování o programu WelFur. Česká republika by byla sice první zemí v EU, kde by chovatelé s certifikací WelFur dostali výjimku a mohli pokračovat v chovech, ale v Norsku je již certifikace WelFur v legislativě zavedena a není pochyb, že i když Norsko není v EU, tak má velmi vysoké standardy pro welfare chovaných zvířat,“ vysvětluje David Vojtíšek, majitel farmy Norek s.r.o.

Nepravdivé informace šíří mimo jiné aktivisté z organizace Svoboda zvířat, kteří tvrdí, že certifikační program vyvinuli sami chovatelé. "Aktivisté opět v zájmu svého politického boje veřejně neříkají pravdu. WelFur sestavilo 20 vědců ze 7 evropských univerzit a institucí podle metodologie projektu Evropské komise Welfare Quality určeného pro všechny chovy mléčného skotu, prasat a drůbeže v Evropské unii,“ dodává Vojtíšek. WelFur má zdokumentovat welfare zvířat na farmách a poskytnout nástroje na jeho maximalizaci na základě dostupných vědeckých poznatků. Na rozdíl od obvyklých systémů kontroly se nezaměřuje na formální požadavky spojené s chovným prostředím, ale na samotná zvířata a zabezpečení jejich potřeb.

Z výše uvedených příkladů opět vyplývá, že ze strany podporovatelů zákazu chovu kožešinových zvířat není zájem vést seriózní diskuse odrážející realitu. Politici by se měli rozhodovat na základě racionálních argumentů a faktů, nikoliv pod dojmem kampaní vytvořených a vedených veganskými lobbistickými skupinami. „Mám pocit, že poslanci a veřejnost si neuvědomují, že pokud veganské lobby zvítězí, budou pokračovat v pokusech zakázat chovy dalších hospodářských zvířat nebo je zkomplikovat tak, že čeští chovatelé budou nekonkurenceschopní. Přestože program WelFur bude klást vyšší požadavky na naše chovy, preferujeme jeho zavedení a poslanci by měli přijmout tento pozměňovací návrh,“ uzavírá David Vojtíšek.

Více o programu WelFur na http://www.welfur.cz

- Program WelFur je speciálně vyvinutý certifikační program pro chovy kožešinových zvířat vycházející z projektu Evropské komise Welfare Quality, který je určen pro všechny farmové chovy v Evropské unii.

- WelFur je program, který má zaručit a maximalizovat welfare (pohodu) zvířat na farmách na základě vědeckých poznatků z výzkumů těchto zvířat za posledních 30 let. Program sestavili vědci ze 7 evropských univerzit a institucí.

- Program WelFur je jedinečný v tom, že jako jediný všeobecně implementovaný program se zaměřuje ne na chovné podmínky, ale na zvířata samotná.

- WelFur bude postupně zaváděn mezi chovateli v Evropě do roku 2020.

- Zavedení programu WelFur podporují i čeští farmáři, tak aby se stal kompromisním východiskem v debatě o zákazu chovů.

O FUR EUROPE:

Organizace FUR EUROPE je nadnárodní sdružení národních asociací v Evropě se sídlem v Bruselu, které reprezentuje celé odvětví kožešinové výroby v Evropě.

Kontakt: href="mailto:jiri.holub@apriori.cz">jiri.holub@apriori.cz

Klíčová slova ČR-zákon-zvířata-chov-firmy-a PRiori

Jihočeský (cb)

Zemědělství, životní prostředí