Již za měsíc se chystá velký úklid Česka, přidejte se

Praha 8. března (PROTEXT)

Již za měsíc se chystá velký úklid Česka, přidejte se

Měsíc před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko evidují organizátoři již 1000 úklidových akcí.

Podaří se aktivně zapojit kýžené 1% obyvatelstva ČR? Desítky tisíc dobrovolníků budou uklízet v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, v podzemí, v chráněných územích...

Přesně za měsíc se desetitisíce dobrovolníků v Česku vydají udělat dobrý skutek, nejen pro přírodu, ale i pro sousedy, pro své děti, pro čisté životní prostředí, pro svůj pocit odpovědnosti. Dobrovolnický úklid toto všechno v sobě má. Jeden den společně uklízí, mnoho dní poté se dobrovolníci radují z výsledku. Jejich nová zkušenost tak může úplně změnit jejich pohled na vytváření odpadu i vznik černých skládek. Zároveň mohou být svým činem sami inspirací pro okolí.

„Česká unie sportu vítá a podporuje dobrovolnickou iniciativu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Sportovci představují v drtivé většině měst a obcí významnou složku společenského života a věříme, že část z nich se do této prospěšné akce zapojí a přispěje ke zlepšení životního prostředí ve svém okolí. Sportovcům podobné aktivity nejsou cizí,“ říká generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

„Zoologická zahrada je místem, kam chodí převážně rodiny s dětmi a proto věříme, že se právě mladí lidé s dětmi do akce zapojí a sami si vyzkouší, jaké to je sbírat po někom odhozené odpadky,“ sdělil nám ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Letošní ročník oficiálně podporuje i Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Dobrovolní hasiči se přirozeně zapojují, protože jejich hlavním posláním je pomoc společnosti při ochraně životů, zdraví a majetku. Měsíc před akcí je zaregistrováno již přes 30 sborů dobrovolných hasičů po celé republice.

Organizátoři akce vyzývají veřejnost - zapojit se může každý, stačí udělat první krok, přidat se k úklidu, který si vyberete z interaktivní mapy plánovaných akcí na stránkách www.UklidmeCesko.cz. Momentálně je možné vybírat již z tisícovky akcí po celé republice a denně desítky nových přibývají.

Na tom, jak vypadá naše prostředí, se podílíme všichni, i za jeden den lze udělat velkou změnu. Pojďme do toho společně 8. dubna.

Kontakt:

Český svaz ochránců přírody

Radek Janoušek - 777 176 675

Kateřina Landová - 773 198 015

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-ekologie-Spolek Ekosmák

Zemědělství, životní prostředí
Média, společnost a životní styl