Česká firma Duratec boduje mezi světovými výrobci kol

Praha 2. března (PROTEXT)

Česká firma Duratec boduje mezi světovými výrobci kol

Precizní zpracování uhlíkových vláken  Celokarbonový rám Phantom vyrobený z jednoho kusu o váze 760 gramů Kolo Duratec Phantom vybavené bezdrátovým řazením SRAM Red eTap a karbonovými koly ZIPP 404. Váha celého kola je 6,15 kg Český výrobce rámů jízdních kol představil očima Jiřího Ježka silniční karbonový rám Phantom vyvinutý a vyrobený v ČR „Vymyslet funkční výrobní technologii je mnohem více časově, finančně i technicky náročnější než navrhnout samotný rám a jeho tvar,“  uvádí Milan Duchek

V minulém týdnu firma Duratec představila silniční kolo PHANTOM, jehož základem je celokarbonový rám PHANTOM vyrobený z nejpevnějších vláken na světě. Váha rámu je pouhých 760 gramů. Pro výrobu firma vyvinula novou technologii, díky které je rám vytvrzen kompletně z jednoho kusu. Neobsahuje žádné vlepované části, žádné dodatečné spoje. Použitím nejmodernějšího typu uhlíkového vlákna a speciálním vrstvením materiálu se technické parametry a jízdní vlastnosti rámu dostávají na hranici technických možností materiálu a na absolutní světovou špičku.

Oficiálního uvedení a představení rámu Phantom se ujal Jiří Ježek, nejúspěšnější hendikepovaný cyklista světa, který závodí na kolech DURATEC již 15 sezón a stal se za dobu své kariéry neodmyslitelnou tváří značky DURATEC.

Český výrobce kol, firma DURATEC, vyrábí rámy již od roku 1997. Milan Duchek, šéf vývoje a zakladatel značky, má od počátku jasnou filozofii, která je založena na produkci kvalitních kol, vyráběných z nejlepších materiálů a to vše přímo v sídle firmy v Městě Touškově nedaleko Plzně.

Duratec u nového modelu Phantom vsadil na materiály prvotřídní kvality a vysokých technických parametrů právě proto, aby docílil velmi nízké váhy a zároveň zajistil vysokou tuhost výrobku. Vlákna Toray T1100 a vlákna Granoc, ze kterých je Phantom složen, jsou vyráběna v Japonsku a jedná se o nejvyspělejší materiály excelentních technických parametrů. V kombinaci s Nanoalloy pryskyřicí jsou vlákna považována za nejpevnější na světě. Stejný materiál je používán například i pro stavbu Formule 1.

Kvalitní materiál je základ, ale dostat jej do výsledné podoby rámu jízdního kola a to bez jediného spoje, je technicky velmi náročná záležitost. Pro představu lze uvést, že kompozitový celek je složen ze čtyřset střihů, z nichž každý má svoji přesnou polohu, směr, tvar a hladinu. Pokládka vláken je faktor, jenž jednoznačně ovlivňuje výsledný produkt. Duratec vyvinul svoji vlastní technologii pokládky AFCF již v roce 2010. Princip je jednoduchý a to položit vlákno v co nejdelším úseku bez přerušení a tím špičkově naddimenzované vlákno přenese maximum svých vlastností do výrobku.

Unikátnost rámu Phantom je daná zejména jeho výrobní technologií ONEPIECE TECHNOLOGY, která je ceněným know-how firmy DURATEC. Díky ní je rám vyroben JAKO JEDEN KUS, bez jakéhokoliv spoje. Vývoj technologie trval několik let a na výsledku se podílí i fakt, že Duratec se zabývá zpracováním uhlíkových vláken již od roku 2001 a má v tomto oboru rozsáhlé zkušenosti.

Na začátku dubna zahájí Phantom své výstavní turné ve Velké Británii a to na cyklistické výstavě Bespoked 2017 určené menším výrobcům s vysokým řemeslným kreditem. Tam dostane zaslouženě tento český výrobek svůj prostor a jsme přesvědčeni, že strhne velkou pozornost.

ODKAZY:

Video: Český výrobce rámů jízdních kol představil očima Jiřího Ježka silniční karbonový rám Phantom vyvinutý a vyrobený v ČR.

Odkaz na YouTube

CZ: https://www.youtube.com/watch?v=1HoudMFNuwU

EN: https://www.youtube.com/watch?v=WWy6MDYm_80

Více informací k modelu rámu na hhtp://phantom.duratec.eu