Letní žurnalistická škola začala přijímat přihlášky

Havlíčkův Brod 1. března (PROTEXT)

Daniel Ernst, tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze, v rozhovoru s účastníky školy

Bývalý zpravodaj České televize v Polsku a současný zástupce šéfredaktora Aktuálně.cz Josef Pazderka při interview s jedním z účastníků akce. Každý absolventů letní školy musí během týdny vytvořit několik mediálních výstupů z reálného prostředí, jejich rozhovory, reportáže ihned vychází v partnerských médiích.

Počátkem března odstartoval příjem přihlášek na 13. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Kapacita týdenního kurzu pro mladé lidi se zájmem o média, kulturu, historii a společnost střední Evropy je 55 účastníků. Letos se uskuteční od 13. do 19. srpna v Havlíčkově Brodě.

Do projektu se každoročně hlásí studenti středních a vysokých škol z celé republiky, část účastníků přijíždí ze zahraničí. „Pravidelně přijíždějí Ukrajinci, Slováci a Poláci, ale měli jsme tu například i Italy, Španělku, Afghánku nebo Slovince," říká jeden ze zakladatelů letní školy Milan Pilař.

V průběhu týdne jsou studenti rozděleni do šesti skupin podle mediálního zaměření, ve kterých získávají pod vedením zkušených lektorů z oboru praktické zkušenosti. Kromě klasických médií, jako jsou noviny, rozhlas a televize, přibyla vloni nová média zabývající se sociálními sítěmi a novými trendy obzvláště v digitální oblasti. Další skupina je pak určená fotografům a před několika lety doplnila komplexní zaměření školy skupina PR a marketing.

Kromě praxe navštěvují účastníci letní školy i odpolední a večerní přednášky se zajímavými hosty z různých oblastí. V minulosti byl hostem například bývalý prezident Václav Havel, novinář Václav Moravec nebo spisovatel a překladatel Michael Žantovský. Letos se akce zúčastní Alexej Kelin, Petr Vavrouška, pořadatelé například pozvali i slovenského prezidenta Andreje Kisku. Jedním z témat besed otevřených zdarma pro veřejnost bude život cizinců dlouhodobě žijících v České republice, současné Rusko či role veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy.

Více informací:

Milan Pilař

Centrum Vysočina, o. p. s.

Beckovského 1874

580 01 Havlíčkův Brod

www.letnizurnalistickaskola.cz

e-mail: centrumvysocina@centrum.cz, milan.pilarhb@centrum.cz

mobil: +420 724 767 164

Najdete nás i na Facebooku - www.facebook.com/LZSKHB a Twitteru - https://twitter.com/LZS_official.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-vzdělání-média-Letní žurnalistická škola

Vysočina (ji)

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl